Zonder stress aan het kerstdiner? Deze gerechten kun je ruim van tevoren al klaarmaken

20 december 2017 om 11:30
nl
Kerstmis en een rijk gevulde tafel voor de hele familie, voor velen is het een jaarlijks terugkomend stressmoment. Maar, met het kerstdiner van kok Peter Kesseler, is manisch in de pannen roeren verleden tijd. "Het geheim is op tijd beginnen", aldus de kok. "En sommige van mijn gerechten kunnen al in oktober worden klaargemaakt!"
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Gerookte eendenborst op gezoete zuurkool met gemarineerde radijsjes, een hertenjachtschotel met aardappelgarnituur en chocolademousse met een brownie. Klinkt verrukkelijk en volgens Kesseler kun je het zonder al te veel moeite en bovenal stressloos op tafel zetten tijdens de kerst.

"Alles is twee tot drie dagen van tevoren al te bereiden. De radijsjes kun je zelfs in oktober al in de marinade zetten, na een gezellige herfstwandeling op een vrije dag. Je doet suiker, water, azijn, verse gember met schil, Spaanse peper, een vanillestokje en een blaadje laurier in een pan en brengt dit aan de kook. Vervolgens snij je de radijsje in stukjes, je stopt ze in weckpotjes, giet de marinade eroverheen en sluit het af. Blijft wel een half jaar goed."

Tafelroddels
De koude gerechten zijn volgens Kesseler 's middags al helemaal klaar te zetten. "Je rangschikt alles netjes op de borden, die je dan goed ingepakt op een koude plek, zoals de garage of in de schuur, wegzet." De warme gerechten schuif je in de oven als je met de gasten gaat borrelen. Goed afgedekt bij 90 graden, dan is het na een uurtje goed op temperatuur. En het fijne is dat je lekker zelf aan tafel kunt schuiven, want je wil alle tafelroddels natuurlijk niet missen!"

'Iedere dag is een beetje kerst'
De kok begrijpt niets van de spanning die ieder jaar zo hoog oploopt rond het kerstdiner. "Kerst is een dag als ieder ander, het is iedere dag een beetje kerst. Dat je allemaal bij elkaar aan tafel zit, is al speciaal. Want zo vaak komt dat tegenwoordig niet meer voor, dat gezinnen echt de tijd nemen om samen te eten. De één moet naar de voetbal, de ander naar tennis. Het is altijd haasten."

Stroomuitval
Toch heeft Kesseler zelf ook wel eens met gierende zenuwen achter het fornuis gestaan. "Ik werkte toen als kok in een restaurant, en tijdens de kerstavond viel de stroom uit. We hadden toen noodgedwongen een diner met kaarslicht. Ik had geen ovens, gelukkig wel gas. En de kassa werkte ook niet meer, dus we hebben iedereen achteraf een rekening gestuurd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.