Verbod op motorclub Bandidos is slechts 'tussentijdse tegenslag' voor Satudarah

20 december 2017 om 19:32
Raadsman Erik Thomas (foto: Erik Peeters).
Raadsman Erik Thomas (foto: Erik Peeters).
Het verbod op Bandidos houdt niet meteen in dat motorclubs als Satudarah en No Surrender hetzelfde overkomt. Dit zegt Erik Thomas, de clubadvocaat van Satudarah. De Bredase raadsman noemt de uitspraak van woensdag slechts een ‘tussentijdse tegenslag’.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“De clubs zijn niet met elkaar te vergelijken”, zegt hij. Volgens hem is Bandidos gewelddadiger dan Satudarah. “Ik heb gehoord dat Bandidos al jarenlang vrij gewelddadig opereert over de hele wereld. Die activiteiten wordt de Nederlandse tak nu mede in de schoenen geschoven.”

Verschil
Bandidos werd woensdag verboden door de rechtbank in Utrecht. Volgens de rechter ‘pleegt en stimuleert’ de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. Thomas vindt dat de club hierin verschilt met andere ‘verenigingen’, zoals Satudarah.
[Tweet:https://twitter.com/erik_peeters/status/943499359571804161]

De advocaat beroept zich op vrijheid van vereniging. Een grondrecht voor groepen mensen. Hij heeft het daarom ook niet over een motorclub als hij het over Satudarah heeft.

'Nog niet gewonnen'
“De gemiddelde burger, laat staan het Openbaar Ministerie (OM) en de overheid, moet niet denken dat hiermee alles al gewonnen is en dat alles open ligt”, zegt de advocaat. Tegen Satudarah loopt ook nog een procedure om de club te laten verbieden en een verbod op No Surrender wordt bekeken. Beide motorclubs hebben verschillende afdelingen in Brabant.

LEES OOK: Vijf redenen waarom het OM motorclub Satudarah wil verbieden

“Dit is een tussentijdse tegenslag. We vinden de uitspraak van de rechtbank in Utrecht te meer een reden om er nog een keer extra tegenin te gaan. Ik denk dat een partij als Satudarah nu de tijd heeft om argumenten op tafel te leggen die een andere kant uitwijzen."
[Tweet:https://twitter.com/erik_peeters/status/943497866231853057]

'We gaan door'
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid denkt hier anders over. Hij waarschuwt dat soortgelijke motorclubs erop mogen rekenen aangepakt te worden.

LEES OOK: Verbod op motorclub Bandidos sterkt burgemeesters in strijd tegen motorbendes in Brabant

Wachten op privacy instellingen...