Video

Speciale app en keurmerk moeten mestfraude in de toekomst voorkomen

21 december 2017 om 08:37
nl
Om de grootscheepse fraude met mest aan te pakken moet er een keurmerk en een gedragscode komen voor alle ondernemers binnen de sector. Dit zijn de belangrijkste punten uit het plan dat boeren en mestvervoerders op verzoek van minister Carola Schouten van Landbouw hebben gemaakt. Zelf heeft de minister ook ideeën, zoals een speciale app om gerotzooi met de administratie te voorkomen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Door het ondertekenen van de gedragscode kunnen ondernemers laten zien dat ze zich niet inlaten met fraude. En dat ze bewust kiezen om samen te werken met collega’s die de code ook hebben ondertekend.

De minister noemt het plan van de sector een goede eerste stap om de fraude aan te pakken. Ze riep de sector een maand geleden op het matje na onthullingen in NRC over mestbedrijven in onder meer onze provincie die op grote schaal rommelen met de administratie. Veehouders doen alsof ze mest afvoeren, maar dat blijkt niet het geval.

De minister komt zelf ook met maatregelen, zoals meer toezicht en handhaving in de gebieden waar fraude vaker voorkomt, zoals in Brabant. Hiervoor zal intensief worden samengewerkt met provincies, gemeenten en waterschappen en de omgevingsdiensten.

Als er fraude wordt ontdekt is vaak veel menskracht nodig om daadwerkelijk tot vervolging over te kunnen gaan. Daarom gaat de minister met alle betrokken partijen, waaronder het Openbaar Ministerie, bekijken of hiervoor een zogenoemde taskforce in het leven kan worden geroepen.

Geen subsidie meer
Ook wil de minister dat frauderende bedrijven geen subsidie meer krijgen en dat subsidie die zij al hebben ontvangen, wordt teruggeëist.

De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels aangegeven dat het stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat vergunningen en subsidies niet bij frauderende bedrijven terechtkomen. Er wordt volgens de minister bekeken hoe andere provincies hiermee omgaan.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) noemt het plan 'een goede eerste stap omdat de sector niet alleen de controle op de mest wil verbeteren maar ook de cultuur van ‘fraude mag’ tegen wil gaan'. "De sector realiseert zich dat de mestfraude het draagvlak voor de hele veehouderij in de waagschaal legt", aldus Spierings.

In het plan van de sector komt de oorzaak van het probleem, een overschot aan mest, zeer summier aan bod, meent de provincie. "De provincie Noord-Brabant wil graag samen met het rijk optrekken om het toezicht slimmer te organiseren. Het digitaliseren, uitwisselen en analyseren van gegevens spelen daarbij een belangrijke rol", voegt Spierings daaraan toe. 

App moet gerotzooi voorkomen
Tot slot moeten de ingewikkelde mestregels volgens de minister eenvoudiger worden. En moet het vervoer van mest in de toekomst via een app meteen kunnen worden doorgegeven. Nu kan dat schriftelijk tot dertig dagen na het transport.

Een app moet gerotzooi met de administratie voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.