Derde kerstdag is Kliekjesdag: maak iets lekkers van de restjes van de kerstdiners

24 december 2017 om 11:25 • Aangepast 20 november 2020 om 19:32
nl
Derde kerstdag wordt omgedoopt tot Nationale Kliekjesdag. Tenminste, als het aan de organisatie NoFoodWasted in Den Bosch ligt. Het is de bedoeling dat mensen die dag niet naar de supermarkt gaan voor nieuwe boodschappen, maar een lekker maal maken van de restjes van de dagen ervoor."Met kerst willen we niemand tekortdoen en dus kopen we groots in. Alles wat overblijft, verdwijnt vaak regelrecht in de afvalbak. Zonde!"
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

40 tot 45 procent van het voedsel dat de consument koopt, belandt in de afvalbak. Dat is zo'n 41 kilo per persoon per jaar. Reden? Er wordt te ruim ingekocht, te veel wordt gekookt en het eten wordt niet op de juiste manier bewaard. Tijdens de kerstdagen is dat waarschijnlijk nog meer, want dan wordt alles uit de kast getrokken om de tafel zo feestelijk en rijkelijk mogelijk te dekken.

'Het feest van de overdaad compenseren'
Een doorn in het oog van August de Vocht uit Oisterwijk, oprichter van NoFoodWasted. "Met Kliekjesdag zetten wij in op derde kerstdag om het feest van overdaad te compenseren." Hij heeft ook nog wat tips om efficiënter in te kopen. "Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaan en weet wat je in huis hebt. Daarmee hou je ook nog eens meer centen in je zak."


'Restjes opmaken'
Op de Nationale Kliekjesdag wordt ook bij verschillende restaurants iets georganiseerd. Restaurant SEC in Oisterwijk doet al zeven jaar mee. Zij koken die dag met voedsel dat is overgebleven van de kerstdiners.

"Kerst vergelijk ik altijd met een trouwerij, álles moet goed gaan. Daarom kopen we ruim in maar houden we dus ook veel over", zegt Niels Janse, eigenaar en chef-kok van SEC. "Op derde kerstdag maken we de restjes op, en met succes. Onze gasten vinden het heerlijk om die dag ongedwongen uit eten te gaan én iets goed te kunnen doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.