'Mijn persoonlijke dieptepunt', zegt bisschop Gerard de Korte over afblazen Roze Zaterdagviering

24 december 2017 om 15:07
nl
Het was een persoonlijk dieptepunt, bekent bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. Hij zou op Roze Zaterdag tijdens een viering in de Sint Janskathedraal homo’s, lesbiennes en transgenders zegenen. Maar na druk vanuit het bisdom zag hij zich genoodzaakt de dienst af te blazen.
Profielfoto van Christel van Bebber
Geschreven door

Zie ook: Homo's toch niet gezegend in Sint-Jan, bisschop zwicht voor protesten vanuit bisdom

De Korte wilde homoseksuelen meer bij de kerk betrekken. ''Ik sta voor een inclusieve kerk. Maar ik heb gemerkt dat een zegen in de kathedraal niet werd begrepen. Niet door de diaken, niet door bezoekers. Sommigen waren verontrust en hadden gewetensproblemen. Daar heb ik misschien te weinig bij stilgestaan. Ik heb gas terug moeten nemen. Dat heeft me veel kruim gekost. Ik heb er slecht van geslapen,’’ aldus de bisschop tijdens de kerstuitzending van KRAAK.

Pijn
De bisschop heeft zijn bisdom niet kunnen overtuigen van zijn goede bedoelingen. ''Het deed me pijn. Er zou tijdens die mis niks worden gezegd wat tegen de leer van de kerk inging. Toch kon ik niet overtuigen.''

De Korte wil het thema bespreekbaar houden en blijft proberen om homoseksuelen meer bij de kerk te betrekken. ''We gaan rondetafelgesprekken organiseren. Los van de liturgie, los van de kathedraal."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.