Man die Bergse wethouder 'kapot wilde maken' vrijgelaten met contactverbod op zak

29 december 2017 om 14:37
nl
De man (49) die een wethouder in Bergen op Zoom bedreigde, moet voorlopig uit de buurt blijven van de politicus en zijn gezin. De verdachte mag ook absoluut geen foto's van ze maken en geen mails en Facebookberichten naar hem sturen. Dat heeft de politierechter in Breda vrijdag bepaald. Ze liet de man vrij omdat er belangrijk bewijs ontbreekt. Ze wil dat de enige getuige van de bedreiging, een raadslid, in de rechtszaal komt vertellen wat er precies is gebeurd.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De officier van justitie eiste al wel een celstraf van acht dagen. Zo lang zit de verdachte nu vast in de cel in Grave. Als stok achter de deur moet hij zestien dagen extra zitten als hij weer de fout in gaat. "Van der Weegen moet zijn werk gewoon kunnen uitvoeren", zei de officier van justitie op de zitting.

'Dan sla ik Arjan in elkaar'
De bedreiging was vorige week woensdag 20 december. Verdachte René A. wilde naar de gemeenteraadsvergadering in het stadhuis aan de Markt. Hij zag op de agenda dat er over gezondheid werd gesproken en wilde wethouder Arjan van der Weegen wat vertellen over zijn eigen situatie.

"Ik ben met papieren en rekeningen naar hem toe gegaan, in de hoop hem te spreken." Maar bij de ingang hield een beveiliger hem tegen. VVD-fractievoorzitter Gertjan Huismans kwam naar buiten en ving hem op bij de voordeur en sprak een half uur lang met René A.  

Volgens de aanklacht zei de verdachte tegen Huismans: "Ik kapot, dan Arjan ook kapot." Hij voegde daaraan toe: "Anders gaat Van der Weegen nog een leuke kerst meemaken, hij en zijn gezin. Dan sla ik Arjan in elkaar en dan hoop ik dat hij dezelfde kwalen krijgt als ik heb en hier in een rolstoel voortaan naar binnen komt."

Huilende wethouder
Huismans buiten, stuurde sms-berichtjes over het gesprek meteen door naar de wethouder binnen. Die zat in de vergaderzaal en was zo geschokt dat hij moest huilen en even weg ging, verklaarde de burgemeester later bij de politie. Volgens de officier van justitie zat hij er toen 'helemaal doorheen'. Hij vertelde burgemeester Frank Petter: "Ik vind het nu eng worden."

Tegen de rechter ontkende de verdachte vrijdag al die dreigende woorden. "Dat heb ik niet zo gezegd.  Ik heb gezegd dat als hij geen respect heeft voor mij, ik het ook niet voor hem heb."

Verdachte zou al jarenlang stalken
René A. is een bekend figuur op het Bergse stadhuis. Hij zou al zeven jaar lang contact zoeken en ook schreeuwen. Er is intern op het stadskantoor een afspraak gemaakt om alle incidenten vast te leggen in een journaal, zo kwam op de zitting ter sprake.

Vooral een begeleidster van de sociale dienst zou met hem overhoop liggen. "Wat wil ze van mij, ik ben geen lopende attractie", zei René boos toen hij dat in de rechtszaal hoorde.  

Tegen de rechter zei hij dat het allemaal fout ging in 2010. Hij zou toen mishandeld zijn door een beveiliger van de gemeente Bergen op Zoom en sindsdien rondlopen met een beschadigde schouder. Dat probleem zou hij al jaren aankaarten en er zou niks gebeuren: van het kastje naar de muur. Daardoor zou de spanning hoog zijn opgelopen. Dat is het beeld dat tijdens de rechtszaak ontstond.

Lijfwachten
Dit najaar liep alles uit de hand. Eind 26 september mailde hij naar de wethouder bedreigende teksten. Op 5 oktober schreef hij 'ik zie je zaterdag', terwijl er helemaal geen afspraak was. 'Krijg ik ook een antwoord of moet ik alvast koffie zetten voor de politie?', voegde hij er in de mail aan toe. De rechter vroeg hem er tijdens het proces naar. "Het kan intimiderend overkomen", gaf hij toe.  

In deze periode zag ook de buitenwereld dat er iets speelde. Arjan van der Weegen werd op openbare gelegenheden gezien met lijfwachten. En het bleef niet bij die dreigmails.

Stiekem foto's gemaakt?
René heeft ook foto's gemaakt van Van der Weegen en zijn gezin. "Waarom deed u dat?", vroeg de rechter. René vertelde dat hij overal foto's maakt, van evenementen bijvoorbeeld, ook van de Santa Run onlangs. Toevallig stond Van der Weegen er ook op. "Zijn vrouw en kind ook? Ik zou niet eens weten wie dat zijn! Ik ben hobbyfotograaf", zei hij vervolgens verontwaardigd. Zijn advocaat maande hem tot kalmte.

De advocaat sprak zijn cliënt ook nog even toe. "U gaat iedere keer langs, dat wekt irritatie op." René antwoordde hardop denkend: "Misschien is het beter dat ik stop met foto's maken ja. Ga ik lekker natuurfotografie doen." De officier van justitie antwoordde met 'goed idee'.

Discussie over bewijsmateriaal
Centraal bewijs voor de bedreiging is de belastende verklaring van gemeenteraadslid Gertjan Huismans. Dat zijn bijvoorbeeld die sms-jes aan de wethouder, die aangifte deed. Huismans zelf heeft geen aangifte gedaan of met de politie gepraat.  

"Het roept vragen op" , zei de rechter. "Hij komt er kennelijk mee weg door nee te zeggen", zei ze. Enige bewijs is nu alleen een zogenoemd proces verbaal van bevindingen, waarin ook de burgemeester de situatie schetst. Dat vond de rechter onvoldoende en daarom besloot ze dat de getuige 'noodzakelijk' is.

Uitstel proces en naar huis
De zitting is onderbroken tot 6 februari. Op die dag moet getuige en raadslid Huismans in de rechtszaal komen uitleggen wat er precies is gebeurd en gezegd. De advocaat vond dat een goed idee. 

De verdachte is de 20e opgepakt en heeft ook de kerstdagen doorgebracht in een cel in de PI Grave. Hij mocht van de rechter vrijdagmiddag naar huis, onder diverse voorwaarden waaronder dat contactverbod. "Ik houd me daar aan", beloofde hij de rechter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.