Na talloze stakingen: akkoord Jumbo over nieuwe arbeidsvoorwaarden

29 december 2017 om 14:31
nl
Supermarktconcern Jumbo - met het hoofdkantoor in Veghel - heeft met de ondernemingsraad een akkoord bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de ruim drieduizend medewerkers in de distributiecentra. Die moeten de cao vervangen die in april dit jaar afliep.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het akkoord verliep moeizaam. Jumbo wilde afgelopen voorjaar niet met de vakbonden om tafel voor afspraken. Het supermarktconcern zag 'geen heil meer' in de opstelling van de bonden. FNV en CNV reageerden woest. In april legden driehonderd medewerkers van de Jumbo-distributiecentra in onder andere Veghel en Breda het werk neer. Ze staakten voor meer loon, meer vaste banen en een lagere werkdruk.

Afspraken gelden voor vijf jaar
Jumbo benadrukt nu dat met de nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling nadrukkelijk rekening is gehouden met de stem van het personeel. Er is twee maanden 'intensief' onderhandeld om tot het huidige akkoord te komen. De nieuwe afspraken gelden voor vijf jaar. De nieuwe deal moet nog wel door het personeel worden ondertekend.

Eerder deze maand eisten FNV en CNV een half miljoen euro schadevergoeding van Jumbo voor het schenden van het stakingsrecht. Tijdens de stakingen in het voorjaar zou de leiding van Jumbo tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten, waardoor het werk gewoon doorging. De acties van de medewerkers gingen hierdoor eigenlijk als een soort nachtkaars uit. Dit komt volgens de bonden door vals spel van het bedrijf.

Komt de supermarktketen niet voor 4 januari over de brug, dan willen FNV en CNV naar de rechter stappen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.