Video

Dakar ‘hulpje’ Janus van Kasteren scoort bonuspunten: ‘Wij Brabanders helpen elkaar’

9 januari 2018 om 05:09
nl
Janus van Kasteren uit Veldhoven verrichtte maandag een goede daad. Hij hielp een trucker van de grote concurrent en werd ondanks dat de beste Nederlander van de dag bij de trucks.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Van Kasteren rijdt als snelle assistent voor Mammoet Rallysport. Hij rijdt in dienst van Martin van den Brink, een van de Nederlandse toprijders. Een van de concurrenten van Mammoet is Team de Rooy, met Ton van Genugten uit Eersel als Nederlandse topper.

Stoppen en helpen
En wat doe je dan als je een truck van de concurrent op z'n kant ziet liggen? Stoppen en helpen. Althans, dat deed Janus van Kasteren. "Wij Brabanders helpen elkaar", zegt ie.

''Hij keek zo zielig'
"Ton lag op een rotplekje. Hij keek me zo heel zielig aan. Hij zei: jij gaat mij niet helpen he. Ik zei: jawel. Hop, dat touw eruit. Dat duurde twintig minuten. Die tijd heb ik gelukkig teruggekregen."

Zo sloeg Van Kasteren twee vliegen in één klap. Hij bleef weliswaar achter zijn kopman Van den Brink rijden, zoals z'n opdracht is, maar zette dankzij de teruggekregen twintig minuten toch een snellere tijd neer.

Petje van Van Genugten
Ton van Genugten was dankbaar voor de hulp van Van Kasteren. Dat zei hij tegen ons, maar uiteraard ook tegen de debutant. “Hij heeft me een Iveco-petje gegeven. Maar zo makkelijk komt ie er niet vanaf”, lacht Van Kasteren. “Dat komt helemaal goed.”

Mede dankzij deze goede daad kruipt Van Kasteren richting de top tien in het klassement, zijn ultieme doel voor zijn eerste Dakar. "Maar ik wil nog steeds vooral finishen."

Check voor al het Dakar-nieuws onze Dakar-pagina. Je kunt onze Dakar-verslaggevers Ronald Sträter (@ronaldbrabant) en Twan Spierts (@TwanSpierts) ook volgen via Twitter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.