Een dementerende man met zijn hondje Famke, met deze foto won Jenny een fotowedstrijd

9 januari 2018 om 11:13
nl
Onvoorwaardelijke liefde en emotie. Dat straalt de foto van de 85-jarige Rens de Haan met zijn hondje Famke uit. Rens lijdt aan Alzheimer, waardoor hij steeds meer dingen vergeet. Maar die kleine hond, die blijft hij herkennen. Het is zijn steun en houvast. Het ontroerende moment werd vastgelegd door de stiefdochter van Rens, fotografe Jenny van Gompel uit Bergeijk. Ze won er de fotowedstrijd van Alzheimer Nederland en mantelzorgorganisatie Mezzo mee.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"Mijn zus attendeerde me op de fotowedstrijd", vertelt Jenny. "Het was best kort dag, ik had nog maar een week om mee te doen. Maar ik wilde per se in beeld brengen hoe zwaar het is om mantelzorger te zijn, en het verdriet erachter." De fotoserie was verrassend snel gemaakt. "In een uurtje had ik prachtige beelden. Daarna heb ik buiten in de stad nog enkele foto's gemaakt, plus een portret in mijn fotostudio."

Bij haar stiefvader Rens werd anderhalf jaar geleden officieel Alzheimer geconstateerd. Maar daarvoor was hij al vergeetachtig, zegt Jenny. "Hij vergat zijn medicijnen, wist soms niet meer welke dag het was en kon niet meer op namen en woorden komen. Ook vertelde hij dingen dubbel en kon hij eerder boos worden. Dat waren de beginverschijnselen." 

'Stukje voor stukje steeds meer loslaten'
Rens woont nog altijd thuis, Jenny's moeder (69) zorgt voor hem. En dat is heel intensief. "Niet alleen de zorg, maar ook het feit dat ze haar partner verliest. Stukje voor stukje moet ze steeds meer loslaten", aldus Jenny. "Eigenlijk is het voortdurende rouw." 

In anderhalf jaar tijd is Rens hard achteruit gegaan, ook lichamelijk. Ging hij eerder iedere dag met Famke naar buiten voor een rondje door het bos, de laatste weken lukt dat niet meer. "Famke, ik noem haar altijd Janssen - naar Famke Janssen - is hem zo vertrouwd. Als we ergens naartoe gaan, en Famke is er niet bij, dan wil hij graag naar huis, omdat er iets ontbreekt."

Voor Jenny was het belangrijk een foto te maken waarop de twee samen te zien zijn. "Je ziet gewoon hoe hij van haar geniet. Hij heeft zo veel steun aan dat hondje. Dat is wat je in de foto ziet." 

Cameraatjes in huis
Jenny merkt dat de zorg voor Rens steeds zwaarder wordt voor haar moeder. "Mama schildert graag, dat is haar manier van ontspanning, en dat moet ze ook vooral blijven doen. Maar als ze even de deur uit is, dan belt hij in paniek op. Een paar weken geleden hebben we cameraatjes in huis opgehangen, zodat we hem een beetje in de gaten kunnen houden. Gelukkig heeft hij soms ook goede momenten, maar hij gaat heel snel achteruit."  Jenny steunt haar moeder zo veel als ze kan en komt er zo'n drie keer per week over de vloer. 

De foto van Jenny reist, als Brabantse winnaar, samen met de elf andere winnende foto's uit heel Nederland mee met de theatervoorstelling Ma, naar het boek van columnist Hugo Borst.  Jenny kreeg ook het boek van Hugo Borst cadeau, plus twee theaterkaartjes.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.