RIVM trekt smogalarm in, minder luchtverontreiniging dan gedacht

12 januari 2018 om 13:25
nl
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de smogwaarschuwing die het af had gegeven voor vrijdag weer ingetrokken. Er is minder luchtverontreiniging dan verwacht. De fijnstofconcentraties zijn weliswaar gestegen en de luchtkwaliteit is hierdoor matig, maar er wordt geen verdere stijging verwacht.
Geschreven door

Aanvankelijk waarschuwde het RIVM voor smog door fijnstof in het zuiden van het land en ook in de Randstad. De luchtkwaliteit was volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ‘onvoldoende' en mogelijk lokaal 'slecht'. Smog kan onder meer klachten aan de luchtwegen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Ook kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht lopen extra risico op deze klachten.

Wachten op privacy instellingen...

Nog steeds adviseert het RIVM mensen die gevoelig zijn voor smog om lichamelijke inspanning te verminderen. 

Smog in januari komt volgens een woordvoerder van het RIVM wel vaker voor. Het fenomeen is volgens hem niet typisch iets voor de zomer. Wel is de oorzaak in deze tijd van het jaar een andere. In de zomer wordt de smog veroorzaakt door ozon, terwijl nu dus een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht de oorzaak is. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!