Video

Emile Roemer bij afscheid als fractievoorzitter: 'Misschien word ik wel burgemeester'

14 januari 2018 om 12:55
nl
"Ik sluit een burgemeesterschap niet uit." Dat zei SP-fractievoorzitter Emile Roemer uit Sambeek zondag in het praatprogramma KRAAK van Omroep Brabant. Vanaf donderdag neemt Lilian Marijnissen uit Oss het politieke stokje van hem over in Den Haag.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De vertrekkend voorman van de SP uit Boxmeer weet nog niet wat hij donderdag op zijn eerste vrije dag gaat doen. "Ik denk dat ik het allemaal maar eens laat bezinken. Ik merk wel dat loslaten moeilijk is. Dan lees ik de krant en wil ik gelijk actie ondernemen."

Weg vrij
Roemer blijft wel actief achter de schermen. Hij heeft nog even overwogen om wel kamerlid te blijven, maar besloot Den Haag echt achter zich te laten in het belang van zijn opvolger.  "Ik denk dat ik Lilian alleen maar in de weg zou zitten. Dat is niet goed voor de werkbaarheid binnen de partij." Hij denkt buiten de schijnwerpers meer te kunnen betekenen voor zijn partij.

Hij zal het 'gesteggel, gekonkel' en 'op je hoede zijn' in  Den Haag missen als kiespijn. Een politieke carrière als burgemeester sluit hij, ondanks de weerstand tegen politiek gekonkel,  niet uit. Hij zou dan de eerste SP-burgemeester zijn in Nederland.  "Maar eerlijk gezegd weet ik nog niet wat ik in de toekomst ga doen."

Ambitie
De grootste ambitie van politicus Roemer is in zijn elf-jarige carrière nooit gelukt.  Hij wilde van de  SP de grootste partij van Nederland maken. Dit lukt overigens wel in de peilingen, maar pakte uiteindelijk anders uit bij de verkiezingen. En Roemer is daardoor ook nooit premier geworden.

"Toch voel ik me niet mislukt. Ik laat de partij in een goede vorm en geolied achter voor mijn opvolger en de SP is in tegenstelling tot een paar jaar geleden er klaar voor om de grootste van het land te worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.