Man verstopt zijn wapenarsenaal bij hondenclub, drie jaar cel - Omroep Brabant

Man verstopt zijn wapenarsenaal bij hondenclub, drie jaar cel

19 januari 2018 om 15:30
nl
Zeker tien jaar lang had een man uit Asten een wapenverzameling om u tegen te zeggen. Niemand die er kennelijk van wist, ook geen enkel lid van de hondenclub waar hij het arsenaal had opgeslagen. De collectie kwam vorig najaar toevallig aan het licht toen de politie naar hem op zoek was vanwege een onderzoek naar uitkeringsfraude.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Twee weken geleden moest de 49-jarige verdachte zich bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het wapentuig. Vrijdag werd hem een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan één voorwaardelijk.

Man wilde wapentuig dumpen
De Astenaar werd in september 2017 betrapt toen hij bezig was de spullen in zijn auto te laden om ze, naar eigen zeggen, te dumpen. Het ging om een brisantgranaat, twintig pistolen, zeven geweren, vijf luchtbuksen en ruim vijfduizend stuks munitie. Ze lagen in de kantine en een hokje op het terrein van de hondenclub waar hij actief was.

'Terrein vrij toegankelijk'
De rechtbank had hier heel veel moeite mee, omdat het complex van de hondenclub, inclusief kantine, vrij toegankelijk was voor leden en andere belangstellenden. Verder had de rechter geen begrip voor het feit dat de man de collectie al zeker tien jaar had en nooit heeft bedacht die van de hand te doen. Dit probeerde hij pas nadat hij had gehoord dat de politie hem zocht in verband met een onderzoek naar uitkeringsfraude.

Onderzoek naar persoonlijkheid
Toch toonde de rechtbank zich ook van zijn milde kant: er is rekening gehouden met de psychische gesteldheid van de wapenbezitter. Maar een nog lagere celstraf zou geen recht doen aan de ernst van het delict. Wel is aan de straf een aantal bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man uit Asten meewerken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid en aan een eventuele behandeling. Ook moet hij zich geregeld melden bij Reclassering Nederland.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.