Spoorwegovergang moet veiliger voor fietsers, automobilisten in Orthen stappen naar de rechter

26 januari 2018 om 14:33
nl
Het plan van de gemeente Den Bosch om de spoorwegovergang in de wijk Orthen veiliger te maken, is door een bezwaarmaker aangekaart bij de rechter. Het feit dat auto's straks het spoor niet meer kunnen oversteken, valt bij sommige wijkbewoners verkeerd.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De spoorwegovergang in Orthen kruist de rails schuin. Hierdoor loert voor fietsers het gevaar dat ze uitglijden of met hun wiel in de spoorgeul terechtkomen. Recent ontsnapte een gevallen fietsster aan de dood toen ze door omstanders in bewusteloze toestand van het spoor werd gehaald. Vlak daarna passeerde een trein. 

Het incident, het zoveelste in een rij, was voor de gemeente Den Bosch en spoorbeheerder ProRail aanleiding om de spoorwegovergang aan te pakken. Het plan is dat de weg straks haaks komt te staan op het spoor. "Door deze aanpassing blijft er geen ruimte over voor auto's op de weg. Alleen fietsers kunnen dan nog de spoorwegovergang gebruiken", zegt een woordvoerder van de gemeente. Vooruitlopend op dit plan is de weg al afgesloten voor auto's. Ook zijn er extra waarschuwingsborden geplaatst.  

Nu de tijdelijke afsluiting definitief dreigt te worden, stuit dat op bezwaren bij omwonenden. Zij willen liever niet omrijden en vrezen dat ze slecht bereikbaar worden voor bezoek. "De gemeenten heeft telefonisch contact gehad met enkele klagers", laat de woordvoerder weten. Dat heeft niet kunnen voorkomen dat een van de bezwaarmakers een voorlopige voorziening heeft aangevraagd bij de rechtbank. En de kans bestaat dat er meer mensen zich aansluiten, want de gemeentelijke bezwaarprocedure loopt nog tot begin maart. Het verkeersbesluit van de gemeente dreigt hierdoor vertraging op te lopen.

Informatieavond
Spoorbeheerder ProRail en de gemeente houden maandag 5 februari een informatieavond voor de wijk Orthen. Dan zullen ze samen met de omwonenden hun plan bespreken. "We kijken dan welke belangen er spelen, wat wenselijk is, of er alternatieven zijn en welke risico's hieraan kleven. We willen in samenspraak met de wijk tot de beste oplossing komen, maar de veiligheid van de fietsers staat daarbij voorop", aldus de woordvoerder van de gemeente.  

   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.