Provinciale politiek kritisch over achterhouden stikstofrapport, gedeputeerde noemt kritiek onzin

28 januari 2018 om 18:09
nl
Het provinciebestuur heeft zich de boosheid van meerdere partijen in Provinciale Staten op de hals gehaald. Zij vinden dat een belangrijk rapport over de uitstoot van stikstof is achtergehouden en eisen uitleg. Gedeputeerde Johan van den Hout noemt de kritiek in een schriftelijke reactie volstrekte onzin: “Het is kokkerellen met appels en peren.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Uit het rapport, dat werd uitgevoerd door het BPO (Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht), blijkt onder meer dat een deel van de industriële bedrijven zonder vergunning van de uitstoot van stikstof werken, terwijl dit wel verplicht is. Het rapport was al sinds afgelopen voorjaar bekend bij Van den Hout, maar die kwam daar in november 2017 pas mee naar buiten in de vorm van een memo. Veel te laat, zo is de kritiek. 

Gevoelig

Het onderwerp ligt mede gevoelig vanwege de strenge regelgeving over de stikstofuitstoot die vorig jaar werd ingevoerd voor de veehouderij. De veehouderij is met afstand de grootste uitstoter van stikstof en moet volgens nieuwe regelgeving in 2022 milieuvriendelijk zijn. Partijen zoals het CDA en de CU hebben daar met argusogen naar gekeken.

Vooral het CDA sprak zich eerder fel uit tegen het maatregelenpakket, dat de partij ‘oneerlijk’ voor boeren noemde. 

Te laat

“Dit is een onderwerp waarvan het bestuur wist dat het belangrijk is, maar het kwam er pas heel laat mee”, zegt Hagar Roijackers van GroenLinks. Zij stelde in december 2017 al schriftelijke vragen over de late publicatie van dit rapport. De provincie kwam twee weken geleden met een antwoord, waarin onder meer gesteld werd dat er eerst een aanpak moest worden bedacht voordat het rapport gedeeld kon worden. 

Roijackers: "Het is prima dat de gedeputeerde zegt dat hij eerst aan een aanpak wil werken, maar dan kan hij ons er ook actief bij betrekken. Dat is nu niet gebeurd."

ChistenUnie-SGP Statenlid Hermen Vreugdenhil deed zaterdag een flinke duit in het zakje. Hij vroeg zich op Twitter openlijk af waarom de provincie ‘dit cruciale rapport achterhield’.  

 

Wachten op privacy instellingen...

Weinig veranderd

“Het late doorgeven van dit rapport zou voor ons weinig veranderd hebben als het gaat om de maatregelen in de veehouderij”, zegt Roijackers. Zij maakt zich naar eigen zeggen meer zorgen over het 'lijden' van de natuur en risico's voor het Brabantse drinkwater. 

"Maar als provincie moet je gewoon transparant zijn over dit soort rapporten.” Ze verwacht daarom een toezegging van de gedeputeerde dat dit soort rapporten voortaan direct openbaar wordt gemaakt voor andere partijen. 

Onzin

Gedeputeerde Johan van den Hout (SP) zegt in een uitgebreide schriftelijke reactie dat hij weinig begrip heeft voor de kritiek. ‘Om de situatie recht te trekken is er eerst een plan van aanpak gemaakt om de industrie te wijzen op het ontbreken van de vergunningen. Dat plan werd in november 2017 gepubliceerd. Toen is er ook een memo aan Provinciale Staten gestuurd. Die memo is toen door de partijen voor kennisgeving aangenomen’. 

Ook stelt de gedeputeerde dat de vragen van Groen Links ‘adequaat’ zijn beantwoord. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.