Video

Darter Toon Greebe start revalidatie na amputatie voet: 'Zodra ik weer kan lopen ga ik weer darten'

29 januari 2018 om 10:57
nl
Darter Toon Greebe uit Den Bosch is maandag begonnen met zijn revalidatie. Een maand geleden moest plotseling zijn voet worden amputeerd. In het revalidatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat hij nu opnieuw leren lopen.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Toon Greebe had al langere tijd last van een ontsteking aan zijn voet. Toen de pijn ondraaglijk werd ging hij naar het ziekenhuis. Daar kreeg hij verschrikkelijk nieuws. Zijn rechtervoet moest tot boven zijn enkel geamputeerd worden. Greebe: "Het enige dat ik daar nog van weet is dat ik op een bed werd gelegd met een mondkapje op. Binnen tien seconden was ik onder narcose. Toen ik wakker werd was mijn voet weg. Die periode wil ik het liefst zo snel mogelijk vergeten."  

Vechtlust
Toon is na de amputatie nog een keer geopereerd. "Er moest nog zo'n tien centimeter van mijn onderbeen worden gehaald, anders konden ze geen prothese aanmeten en zou ik nooit meer kunnen lopen."
Na de eerste schok kwam er ook meteen een enorme vechtlust op bij Greebe. "De ene dag ben ik er heel verdrietig over, maar de andere dag weet ik dat ik toch door moet. Ik weet zeker dat ik hier sterker uit kom dan ik erin ben gegaan." 

Maar daarvoor moet Greebe lange tijd revalideren. Drie keer per week moet hij aan de slag bij revalidatiecentrum Tolbrug van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Maandag was zijn eerste dag, die begon met fysiotherapie. "Ik moet de komenden tijd met krukken leren lopen en met een prothese om leren gaan."  

WK
In 2007 en 2009 speelde Greebe op het WK darts. Hij was de afgelopen tijd bezig met een comeback, tot het noodlot hem trof. "Ik speelde weer best hoog en was bezig met kwalificatietoernooien om aan het wereldkampioenschap mee te mogen doen. Dat is nu ineens voorbij."

De verwachting is dat Greebe over twintig weken weer zal kunnen lopen met prothese. Maar het is de vraag wanneer hij weer op hoog niveau kan darten. Hij is zijn rechtervoet kwijt en dat is nou juist de voet waar hij op leunt. Zelf is hij positief. "Als ik over twintig weken weer kan lopen, hoop ik over eenentwintig weken weer te darten."

 Greebe houdt in dit hele traject één doel voor ogen. "Ik blijf net zo lang knokken tot ik weer een WK speel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.