Mysterieuze knal omgeving Eindhoven: onweer of toch iets anders?

2 februari 2018 om 15:27
nl
‘De grond trilde ervan’, ‘Een heftig luide knal’ en ‘Ik was letterlijk even verblind'. Zomaar wat reacties van mensen uit Eindhoven, Helmond, Geldrop, Veldhoven en Waalre die donderdagavond werden opgeschrikt door een enorme knal en licht. Onweer of toch iets anders?
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De knal was rond zeven uur ’s avonds te horen. Veel mensen hebben ook een blauwachtige lichtflits gezien. Omdat het op zoveel plekken merkbaar was en het maar om één knal ging, twijfelden veel mensen of het wel ‘gewoon onweer’ was.

Wachten op privacy instellingen...

 

Toch denkt weerman Reinout van den Born van wel. “Ik zie dat er rond die tijd veel buien boven Eindhoven hingen. En dan is voor mij één plus één is twee.” Hij legt uit dat het in de winter heel normaal is om maar één zo’n enorme knal en lichtflits te hebben. 

Wachten op privacy instellingen...

Positief geladen
“In de winter is bliksem vaak positief geladen. Dat is minstens tien zo sterk als bliksem die negatief geladen zijn”, vertelt hij. “Dan krijg je een hele felle, witte straal die op een enorme afstand te zien is. Ook kan zo’n bliksem enorme schade aanrichten. En er hoort een waanzinnige knal bij.”

Wachten op privacy instellingen...

 

 

In Luykgestel zijn rond dezelfde tijd ook twee knallen of schoten gehoord. Het is niet duidelijk wat dit precies was, maar de politie geeft aan niet van onweer uit te gaan. “Niemand die wij hebben gesproken, spreekt hiervan. Voor ons staat vast dat er iets is voorgevallen”, meldt een woordvoerder.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.