Video

D66-kandidaat die Leefbaar-raadslid met de dood bedreigde, trekt zich terug

4 februari 2018 om 14:00
nl
Steven van der Heijden trekt zich terug als kandidaat-raadslid voor D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen komende maand in de gemeente Best. Hij besloot dit na overleg met zijn partij, vertelt Marion Hinderdael, voorzitter van D66 De Kempen. Dat is de bestuurlijke afdeling waar D66 Best onder valt.
Geschreven door

Raadslid Jake Owen Raats van Leefbaar Etten-Leur werd vorig jaar door medestudent Steven van der Heijden bedreigd met de dood. Jake kreeg een appje met een gefotoshopte afbeelding van zichzelf op zijn knieën in oranje overall. Achter hem staat een IS-strijder in het zwart.

Smakeloos
D66 vindt de gefotoshopte foto, die in 2016 onder scholieren in een groepsapp circuleerde, een ernstige vergissing van de betrokken scholieren en een smakeloos plaatje.

“Hoewel Steven het plaatje niet zelf heeft gemaakt, heeft hij het wel gedeeld. Daarmee is hij in de fout gegaan. Steven vindt dat zelf ook, maar hij leefde in de veronderstelling dat de kwestie met de betreffende schoolgenoot destijds, na gemaakte en geaccepteerde excuses, was afgedaan.”

Wachten op privacy instellingen...

D66 was voor zijn kandidaatstelling niet op de hoogte van het incident, aldus Hinderdael. “Het bestuur is afhankelijk van de eigen verklaring van de kandidaten en van wat over die persoon openbaar is geregistreerd. Steven heeft een blanco strafblad en is een goede en talentvolle jongeman, maar hij heeft de kwestie te laat aan de partij gemeld. Ook heeft hij miskend hoe diep de gekwetste gevoelens bij zijn voormalige schoolgenoot kennelijk nog steeds zitten.”

 

 

 

 

Reactie Jake Owen Raats
Jake Owen Raats vindt het terecht dat Van der Heijden zich heeft teruggetrokken. “D66 zegt wel dat hij een goede jongen is, maar dan doe je zoiets niet. Het is nu net alsof het allemaal aan mij ligt. Ik snap dat het vervelend is voor de partij, maar in deze tijd moet je gewoon smetteloos zijn.” 

Oprechte excuses heeft Raats nog altijd niet gehad van zijn medestudent, zegt hij. "Hij heeft een appje gestuurd waarin hij min of meer zijn excuses heeft gemaakt. Maar even snel een appje was voor mij niet voldoende. Als hij het echt had gemeend, had ik het misschien nog geaccepteerd."

Van der Heijden wil verder niet meer reageren op de kwestie.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.