Video

Kamelenmelker opent grotere stal: ‘Spelen tussen de kamelen’

4 februari 2018 om 17:43
nl
Spelen tussen de kamelen en live meekijken met bevallingen. Het kan allemaal in de nieuwe stal van Kamelenmelkerij Smits in Berlicum. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren flink. Daarom is zondagmiddag een nieuwe stal geopend.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Het biedt ruimte aan zestig tot zeventig dromedarissen. Ook zijn er volop speeltoestellen voor zowel dieren als kinderen”, vertelt eigenaresse Dorieke Goodijk trots, als ze door de gloednieuwe stal loopt. “Veel volwassenen en kinderen willen lekker tussen de dieren zitten. We hebben een klimwand, speurtocht en een spel met strobalen.”

Moskee
De bedrijf begon in 2006. Het is naar eigen zeggen de enige professionele kamelenmelkerij in Europa. “We begonnen met drie dieren. Mijn man ging toen nog met melk langs de moskeeën”, lacht Dorieke. Nu heeft ze ruim honderd kamelen en dromedarissen. “De vraag naar melk blijft groeien.”

“Veel mensen geloven dat het medische effecten heeft.” Nu produceert ze jaarlijks zo’n 45 duizend liter per jaar. Het heet kamelenmelk, maar eigenlijk houdt ze dromedarissen. “Hun melk is veel minder vet. Elk dier geeft zo’n zes liter melk per dag.” 

Live bevallingen
De nieuwe stal is gebouwd met behulp van crowdfunding. In totaal haalde Dorieke 7500 euro op. De gulle gevers krijgen er schattige plaatjes voor terug. In de stal hangt namelijk ook een webcam, die binnenkort live gaat. 

“Hier komen alle drachtige dieren te staan. Dus mensen kunnen straks live meekijken als een kameel bevalt”, vervolgt Dorieke. “De webcam is voor ons ook handig om de dieren in de gaten te houden.” Binnen enkele weken zijn de beelden te bekijken. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.