Trieste aanblik na verwoestende brand zorgboerderij Vlijmen: 'Alles is weg, dit is zo klote'

6 februari 2018 om 17:59
Omroep Brabant
Directeur Bernadette van den Akker bij dat wat er over is van de afgebrande zorgboerderij in Vlijmen. (Foto: Erik Peeters)
Omroep Brabant
Foto: FPMB Anja van Beek
1/2 Directeur Bernadette van den Akker bij dat wat er over is van de afgebrande zorgboerderij in Vlijmen. (Foto: Erik Peeters)
Het is een trieste aanblik woensdagochtend aan De Gemeint in Vlijmen. Daar ging dinsdagmiddag de kantine van zorgboerderij De Locatie in vlammen op. Het gebouw deed onder meer dienst als dagopvang voor jongeren. Wat rest is een berg verwrongen staal en verbrand hout. Tien jaar werk is in rook opgegaan. "Dit is zo klote", zegt directeur Bernadette van den Akker. "Een klein drama."

Met hulp van vrijwilligers, donateurs en vooral veel geloof in de medemens is zorgboerderij De Locatie opgebouwd. Maar tien jaar inzet is door de brand binnen een half uur in de as gelegd. "Alles is weg. We hebben geen kopje meer om te drinken", vertelt Van den Akker. 

"We hebben dit echt met de jongeren zelf gerealiseerd. Tien jaar schrapen, tien jaar bouwen. " Van den Akker is overrompeld door de brand die De Locatie trof.

Wachten op privacy instellingen...

 

In het afgebrande gebouw kregen jongeren trainingen in arbeid en vaardigheden. De Locatie zorgt ook voor naschoolse opvang en weekendopvang voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. "Het zijn normaal begaafde jongeren met een gedragsstoornis", licht Van den Akker toe. "Het gaat dagelijks om tien tot twintig jongeren en we zijn zowat zeven dagen per week open." 

De komende tijd kunnen ze voor activiteiten terecht in een paardenstal van de buren. Maar er moet volgens de de directeur een noodoplossing voor de kantine komen. 

Noodopvang

Hoe ze dat precies voor elkaar gaat krijgen weet ze nog niet. "Misschien dat we tijdelijk wat containers of zo kunnen plaatsen. We hebben nog een tent staan waar we misschien iets mee kunnen." "Gelukkig is de groep woensdag niet al te groot. En we doen toch al veel activiteiten, zoals paardrijden, in de buitenlucht. Maar lang kan dat niet duren, we moeten snel onderdak vinden."  

Wachten op privacy instellingen...


Of de gemeente Heusden, waar Vlijmen onder valt, iets voor de zorgboerderij kan betekenen, kon een woordvoerder woensdagochtend nog niet zeggen. Waarnemend burgemeester Roel Augusteijn gaat woensdag langs om zich op de hoogte te laten stellen van de situatie. Tijdens de brand nam de loco-burgemeester al poolshoogte. 

Bluswater

Niemand raakte gewond  bij de brand. Hoe het vuur ontstond is nog niet bekend. De brandweer had veel moeite om op de afgelegen plek bluswater aan te voeren. Er werden twee extra wagens met bluswater opgeroepen om het vuur te bestrijden.

De brand veroorzaakte veel rook die door de wind laag over snelweg A59 trok. Omdat het pand grotendeels uit hout was opgetrokken, grepen de vlammen snel om zich heen. Van de kantine bleef niks over. 

Wachten op privacy instellingen...