Marco Kroon zegt dat hij vijand doodde uit lijfsbehoud nadat hij gevangen was genomen

8 februari 2018 om 06:11
nl
Marco Kroon zegt in het Algemeen Dagblad dat hij in 2007 in Afghanistan een vijand heeft gedood uit lijfsbehoud. De militair en drager van de Militaire Willems-Orde uit Den Bosch zegt dat hij was gevangengenomen, op hardhandige wijze ondervraagd, mishandeld en ernstig vernederd. Vorige maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek doet naar de handelswijze van Kroon.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In de krant gaat Kroon uitgebreid in op wat er toen gebeurd is. “Tijdens deze operatie ben ik op een bepaald moment gevangengenomen door de vijand. Gedurende deze korte gevangenschap ben ik op een uiterst hardhandige wijze ondervraagd, mishandeld en bovenal ernstig vernederd”, zegt hij.

Kroon heeft het in zijn verklaring over een 'brute ondervraging'. "Ondanks de brutaliteiten, heb ik mijn opdracht geheim weten te houden", gaat hij verder.

Toen Kroon om onduidelijke redenen werd vrijgelaten - hij gaat er vanuit dat hij de vijand met succes heeft weten te misleiden - ging hij zelf op zoek naar de leider van de groep die hem gevangennam. Deze man zou volgens Kroon de operatie in gevaar kunnen brengen. Hij besloot niet bij zijn werkgever, Defensie, te melden wat er was gebeurd.  

Kroon beschrijft in zijn verklaring vervolgens wat er gebeurde toen hij de man zag: “Toen ik uit mijn voertuig stapte om hem te gijzelen, herkende hij mij ook en hij greep naar zijn wapen. Het was op dat moment ‘hij of ik’.”

'Ik moest nu aan mijn leven denken'
“De man liet mij geen keuze. Ik realiseerde mij dat ik hem niet langer kon gijzelen en als gevangene kon meenemen. Ik moest nu aan mijn leven denken. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood." Vervolgens fouilleerde Kroon de man. Hij wilde weten wie hij was en wat hij wist. "Wat ik vond, was schokkend", verklaart Kroon.

Ook nadat hij de man had doodgeschoten, meldde de militair niet bij Defensie wat er was gebeurd. Het voortbestaan van de geheime operatie zou volgens hem alsnog in gevaar zijn gekomen wanneer hij dit wel had gedaan. "Ik moest en zou het bij me houden. Puur uit landsbelang", aldus Kroon.  

Vertrouwen in uitkomst onderzoek
Hij komt naar eigen zeggen nu naar buiten met zijn verhaal omdat er in de media werd gespeculeerd over wat er destijds in Afghanistan is gebeurd. Eerder zei hij alleen dat hij een vijand had moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde. Verder wilde hij niet ingaan op wat er was gebeurd omdat het hier ging om een geheime missie.

Net als vorige maand geeft Kroon ook nu aan de uitkomst van het onderzoek van het OM met vertrouwen tegemoet te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.