Geen carnaval voor Niek van der Velden, snowboarder wil feest vieren op Winterspelen

9 februari 2018 om 17:27 • Aangepast 20 november 2020 om 19:07
nl
Een jongen van zeventien zou deze dagen toch vooral met carnaval bezig moeten zijn. Niet echter als je Niek van der Velden heet. De 17-jarige inwoner van Nispen staat voor zijn olympisch debuut. Van der Velden gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag als eerste Brabander van start op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Dat was ook de reden waarom de snowboarder niet in het stadion van de Zuid-Koreaanse stad was toen daar vrijdag de openingsceremonie plaatsvond. Van der Velden bekeek de show op tv. In alle rust want hij komt al snel in actie. 

Wüst niet in stadion
Ook schaatsster Ireen Wüst uit Goirle liet het openingsfeest aan zich voorbijgaan. De meervoudig favoriete moet zaterdag eveneens aan de bak. Twee van de drie Brabantse troeven waren er dus niet bij toen de Nederlandse ploeg in het kielzog van vlaggendrager Jan Smeekens het stadion binnenliep. Cheryl Maas uit Uden, die meedoet aan het snowboarden bij de vrouwen was er wel bij. Het echte werk voor haar begint zondag.

Maar wanneer komen de Brabantse troeven precies in actie? En is het volgen van hun prestaties in Zuid-Korea te combineren met carnaval? 

Ireen Wüst
Met acht olympische medailles op zak is Wüst de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden. In Pyeongchang kunnen er vier medailles bijkomen, want de schaatsster uit Goirle komt in actie op vier afstanden: 1000 meter, 1500 meter, 3000 meter en de ploegenachtervolging.

Op de eerste echte sportdag komt Wüst direct in actie. Ze opent haar Spelen met de 3000 meter. Als titelhoudster en wereldkampioene treft ze in de negende rit de Canadese Isabelle Weidemann. Wüsts eerste rit begint om 12.00 uur Nederlandse tijd, twee uur voor de 'aftrap' van de carnavalsoptocht in haar geboorteplaats Goirle (Ballefruttersgat). Op carnavalsmaandag rijdt Wüst de 1500 meter.

Programma Wüst:
Zaterdag 10 februari: 3000 meter, 12.00 uur (starttijd van onderdeel)
Maandag 12 februari: 1500 meter, 11.00 uur
Woensdag 14 februari: 1000 meter, 11.00 uur
Maandag 19 februari: ploegenachtervolging (kwalificatie), 12.00 uur
Woensdag 21 februari: ploegenachtervolging, 12.00 uur

 

Niek van der Velden
Van der Velden verschijnt op het onderdeel slopestyle aan de start. In Zuid-Korea debuteert hij om tien uur in de ochtend op het mondiale evenement, dat is in Nederland twee uur in de nacht. Wie na het carnavalsfeest op vrijdag na middernacht thuiskomt, kan Van der Velden toch nog in actie zien. Bij een goede kwalificatie volgt precies een dag later de finale, ruim voordat de optocht in Nispen (Aopelaand) op zondagmiddag om 14.00 uur van start gaat.

Tegen het einde van de Olympische Spelen doet de snowboarder uit Nispen ook mee op het onderdeel big air.

Wachten op privacy instellingen...

Programma Van der Velden:
Zaterdag 10 februari: slopestyle (kwalificatie), 02.00 uur
Zondag 11 februari: slopestyle, 02.00 uur
Woensdag 21 februari: big air (kwalificatie), 01.30 uur
Zaterdag 24 februari: big air, 02.00 uur

LEES OOK: Van de Skidome in Rucphen naar Pyeongchang 2018, Niek van der Velden geniet van Olympisch avontuur

Cheryl Maas
Ondanks een hielblessure is Cheryl Maas afgereisd naar de Olympische Spelen. Voor de carnavalsvierders die het echt laat maken en pas tegen de ochtend thuis komen is het mogelijk om naar haar wedstrijd te kijken, de kwalificatie start om half zes in de ochtend. De finale is een dag later om twee uur in de nacht. In Uden, de geboorteplaats van Maas, is de carnavalsoptocht tussen de kwalificatie en finale in. Op zondagmiddag begint de optocht in Knoerissenrijk om 13.11 uur.

Net als Van der Velden komt Maas tegen het einde van de Olympische Spelen nog in actie op het onderdeel big air.

Programma Maas:
Zondag 11 februari: slopestyle (kwalificatie), 05.30 uur
Maandag 12 februari: slopestyle, 02.00 uur
Maandag 19 februari: big air (kwalificatie), 01.30 uur
Vrijdag 23 februari: big air, 01.30 uur

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.