Nabestaanden van militair die overleed bij schietoefening eisen schadevergoeding van Defensie

12 februari 2018 om 09:01
nl
De Bredase familie van de commando die in 2016 omkwam bij een schietoefening in Ossendrecht, heeft een schadeclaim neergelegd bij het ministerie van Defensie. De advocaat van de nabestaanden zegt dat als er voor 1 maart niet aan de claim wordt voldaan, er een rechtszaak komt.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het slachtoffer, de 35-jarige sergeant Sander Klap, werd dodelijk geraakt op een oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. Hij stond achter een doel waar een andere deelnemer op dat moment zijn wapen op afvuurde, met alleen nog een dunne wand daartussen.  

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie is vrijdag in Breda bij de nabestaanden op bezoek geweest. Zij zou daar volgens de advocaat van de familie hebben gezegd dat Defensie verantwoordelijk is voor het ongeval. 

Het is onbekend hoeveel geld de nabestaanden eisen. Wel is bekend dat er naast schade door verlies aan inkomsten ook een claim ligt voor de geleden emotionele schade.

Felle kritiek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had vorig jaar nog felle kritiek op Defensie vanwege het ongeval. Zo vond de oefening plaats in een niet-gekeurd schiethuis. Bovendien zou Klap, die voor het eerst leiding had over zo’n oefening,  geen begeleiding hebben gekregen. Dat had wel gemoeten. Mede door het rapport over dit ongeval kwam Defensie zwaar onder vuur te liggen vanwege de gebrekkige veiligheidscultuur. 

Eerder deden vijf commando's van het Korps Commando Troepen in Roosendaal ook al aangifte tegen Defensie vanwege het ongeluk. Een van de verwijten was dat verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds waren afgewezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.