Wat is er aan de hand met opa? Prentenboek helpt kinderen dementie te begrijpen

21 februari 2018 om 11:17
nl
Wie het kleurige prentenboek van Marloes van Loon uit Bergeijk openslaat, ziet het meteen. Het boek is opgedragen aan haar opa. "Toen ik jong was, had mijn opa dementie. Ik dacht: wat gaat er nu in zijn hoofd om?"
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Marloes was al wat ouder en kon informatie over dementie zelf opzoeken, maar hoe kan een kind van 4 begrijpen wat er aan de hand is? Speciaal voor jonge kinderen schreef Marloes het boek 'Mijn oma is een superheld'.

Spelend ermee omgaan
Maar het schrijven en illustreren van het boek was nog een hele opgave voor Marloes van Loon. "Het is natuurlijk heel pittig en ik heb lang nagedacht wat voor verhaal het moest worden."

"Uit mijn onderzoek bleek vooral dat kinderen lastige situaties het best verwerken als ze er spelend mee om kunnen gaan." En dus zit er bij het boek een puzzel en kunnen kinderen mee gaan zoeken naar de spullen van de vergeetachtige oma in het boek.

Handvat voor ouders
Nu gaat dementie vaak veel verder dan alleen vergeetachtigheid, maar daar heeft Marloes het bewust niet over in dit boek.

"Het boek is een eerste handvat voor ouders om met hun kinderen te kunnen praten over dementie. Ouders kunnen dan zelf daar op verder bouwen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.