Reconstructie van MH17-ramp op National Geographic, docu aangepast op verzoek van nabestaanden

21 februari 2018 om 12:06
nl
Televisiezender National Geographic zendt zondag 4 maart een documentaire uit over de ramp met vlucht MH17. De docu is de eerste aflevering van een nieuw seizoen van het programma Air Crash Investigation. De documentairemakers hebben voor de uitzending onder meer exclusief gesproken met medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Op verzoek van nabestaanden, die de uitzending eerder zagen, hebben de makers het een en ander aangepast.
Geschreven door

Toestel MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie vijftig Brabanders. Door de gevechten in Oost-Oekraïne duurde het maanden voordat de Onderzoeksraad voor Veiligheid wrakstukken kon bergen. De reconstructie brengt deze en andere uitdagingen waarmee de onderzoekers te maken kregen in beeld. 

Op de schuldvraag gaat het programma niet in. De Stichting Vliegramp MH17, waarin nabestaanden van de slachtoffers zijn verenigd, heeft de docu samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid en familierechercheurs een tijdje geleden al bekeken. Voorzitter Piet Ploeg geeft aan dat de stichting een aantal zaken zag ‘die ze niet chic of niet juist vonden’. 


'Niet acceptabel'
Zo geeft hij aan dat aan het begin van de uitzending ‘een echt paspoort van een slachtoffer werd getoond’. Dat vond de stichting 'niet acceptabel'. Volgens Ploeg hebben de nabestaanden de toezegging gekregen dat het beeld onherkenbaar zou worden gemaakt. 

Ook had de stichting bezwaar tegen een nagespeelde scene, waarin te zien was dat de piloten schrokken van de raket. “Ze kunnen het niet hebben gezien, ze hebben het nooit gemerkt. Dat zou hun weduwen raken”, zegt de voorzitter van de stichting hierover. Ook de Eindhovense nabestaande Anton Kotte kreeg een preview. Hij onderschrijft de woorden van de voorzitter. "Alle onjuistheden zijn er nu gelukkig uitgehaald door de programmamakers."

Laatste seconden niet nagespeeld
Met het verhaal zelf heeft de stichting geen moeite. De nabestaanden zijn vooral blij dat de laatste seconden van het leven van hun geliefden niet zijn nagespeeld. De fatale explosie van het vliegtuig is van afstand te zien.

National Geographic zendt de documentaire zondag 4 maart om 21.30 uur uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.