Ireen Wüst sluit olympische carrière af met zilver, tweede op ploegenachtervolging

21 februari 2018 om 14:14
nl
Ireen Wüst heeft tijdens haar laatste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen zilver gewonnen. In de finale van de ploegenachtervolging was Japan te sterk voor de Nederlandse ploeg.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

De titelverdediger bleek in de olympische finale niet opgewassen tegen het favoriete Japan. De ploeg van bondscoach Geert Kuiper verloor na zes ronden met een verschil van ruim anderhalve seconde: 2 minuut en 53,89 seconden tegenover 2 minuut 55,48.

Met tranen in de ogen reed Wüst nog een paar rondjes uit, om vervolgens op het middenterrein te gaan zitten. Bij de schaatsster uit Goirle was er de teleurstelling duidelijk zichtbaar. 

Met een gouden medaille was Wüst de meest succesvolle schaatsster aller tijden geweest, nu blijft Lidia Skoblikova met zes gouden medailles hoger staan. Wüst is wel de schaatsster met de meeste medailles op zak: vijf keer goud, vijf keer zilver en een keer brons.

Aanloop
Nederland plaatste zich eerder op de dag met speels gemak voor de finale. In de halve eindstrijd was de ploeg met Wüst veel te sterk voor de Verenigde Staten. In de kwalificatie reden de Nederlandse vrouwen een olympisch record.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.