Pakketbezorger droomde van terroristische strijd in Syrië, maar zijn familie in Breda wist van niets

23 februari 2018 om 06:43
nl
Een 38-jarige man uit Breda is de afgelopen week in Groot-Brittannië schuldig bevonden aan het voorbereiden van terrorisme. De man, Aweys S., sprak over het doden van onder anderen Koningin Elizabeth en de oud-premier David Cameron.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het gezin van de man woont nog steeds in Breda. De gemeente Breda zegt op de hoogte te zijn gebracht van de arrestatie van de man door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de NCTV.  

Aanslag op Joden en voetbalfans
De man is van Somalische afkomst en had via apps contact met een man in Kenia. Volgens de Britse politie spraken ze over terroristische activiteiten en spraken ze hun steun voor IS uit.

Ook praatten de mannen over een aanval met vuurwapens op de Joodse gemeenschap in de wijk Stamford Hill. Ook hadden ze het gemunt op de Britse koningin, oud-premier Cameron en voetbalfans van Tottenham Hotspur. Maar volgens de politie is er geen bewijs gevonden dat de man ook echt bezig was met het voorbereiden van aanslagen in Groot-Brittanië.

'Ogenschijnlijk normaal leven'
Volgens Dean Haydon van de Britse politie leidde Aweys S. een ogenschijnlijk normaal leven in Londen. "Maar terwijl zijn familie in Holland van niets wist, was hij al een jaar bezig met de voorbereidingen om uit te reizen."

Uiteindelijk is Aweys S. op de luchthaven gearresteerd, volgens de politie omdat hij wilde afreizen naar Syrië. In de weken voor zijn arrestatie vroeg hij diverse leningen aan, uiteindelijk wist hij 10.000 pond te lenen. Volgens de politie was het geld bedoeld om de reis en terroristische activiteiten in Syrië te bekostigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.