Boetes voor transportbedrijven die truckers in cabine laten bivakkeren: 'Schrijnende situaties' - Omroep Brabant

Boetes voor transportbedrijven die truckers in cabine laten bivakkeren: 'Schrijnende situaties'

25 februari 2018 om 17:43
nl
Op parkeerplaats Meelakkers langs de A67 bij Heeze werden zondag chauffeurs gecontroleerd of ze niet ‘wonen’ in hun cabine. Het is voor het eerst dat er in ons land opgetreden wordt tegen chauffeurs die zich niet aan de nieuwe Europese regels houden. "We zien soms echt schrijnende gevallen, ieder mens verdient goede voorzieningen", aldus controleur Maikel Krijnen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

In de omringende landen werden al boetes uitgedeeld aan transportbedrijven. Hierdoor kwamen er vooral chauffeurs uit Oost-Europese landen naar Nederland om hun weekend in de truck door te brengen.

De boetes zijn belangrijk en nuttig volgens de controleurs. "Een chauffeur zou zijn rusttijd niet in zijn voertuig moeten doorbrengen. Elk mens verdient goede voorzieningen en zou in het weekend gewoon bij zijn familie moeten kunnen zijn. Een warme maaltijd en een douche zouden voor iedereen normaal moeten zijn", vertelt Krijnen. 

Maandenlang in de truck
"Helaas zien we soms schrijnende gevallen. Bijvoorbeeld dat chauffeurs soms wel tot zes maanden in hun vrachtwagen verblijven", zegt de controleur. Eind vorig jaar bepaalde het Europees Hof van Justitie daarom dat langdurig bivakkeren in de vrachtwagen niet mag. Chauffeurs moeten iedere twee weken minimaal 45 uur aaneengesloten en buiten hun truck rusten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in februari 47 boetes opgelegd aan chauffeurs die hun verplichte wekelijkse rust in de vrachtauto hebben doorgebracht. Sinds de uitspraak van het Europese Hof van Justitie zijn transportbedrijven en zelfstandige chauffeurs verplicht om voldoende rusttijd buiten het voertuig in te plannen. In totaal zijn 221 chauffeurs gecontroleerd. De transportvervoerders krijgen de boetes van € 1500,- opgelegd. De controles zijn uitgevoerd in het gehele land op parkeerplaatsen langs de snelwegen A1, A2, A16, A20, A58, A59 en A67.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.