Omwonenden verbijsterd over weg door natuurgebied bij Bakel: 'Het is onnodig'

28 februari 2018 om 10:49
nl
Een mooi stukje bos, het riviertje de Bakelse Aa en een paar boerenbedrijven, de bewoners van het buitengebied tussen de Helmondse wijk Dierdonk en Bakel zijn er maar wat trots op. En dus komen ze fel in verzet tegen een stuk nieuwe provinciale weg.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het gaat om een omlegging van de provinciale weg tussen Veghel en Asten, de N279. Die loopt nu nog vlak langs de Helmondse woonwijk Dierdonk. De provincie is bang dat de weg in de toekomst te druk wordt en dus moet er een omlegging komen, die verder weg ligt.

'Onnodig'

De nieuwe weg komt vlak achter boerderijen te liggen en een aantal boerenbedrijven raakt ook land kwijt, zeggen de buurtbewoners. Voor Kitty Schuurmans is dat niet te verkroppen. "Ik verkoop al vijftig jaar kerstbomen in mijn kerstbomenbos. Daar zou nu een einde aan komen. Hele families komen al jaren bij mij om een kerstboom te kopen."


Volgens Aranka Ouwehand, die ook in de buurt woont, is de nieuwe weg geldverspilling en onnodig. Volgens haar moet de bestaande weg gewoon verbreed worden. "Er ligt gewoon al een goede weg. En de wijk Dierdonk ligt straks tussen twee wegen in." De bewoners van het buitengebied hebben nu een boze brandbrief geschreven.

Zorgen over de natuur
De boeren in de buurt maken zich niet alleen zorgen over het verlies van land, maar ook de natuur loopt klappen op, denken ze. Bovendien is het gebied een waterbergingsgebied, zeggen de buurtbewoners. En ze zijn bang voor fijnstof en geluidsoverlast.


De provincie zegt in een reactie dat er een zorgvuldig traject wordt doorlopen om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Volgens de provincie wordt bij de nieuwe weg zo veel mogelijk aandacht besteed aan het voorkomen van geluidsoverlast. Zo komen er geluidsschermen. Ook wil de provincie bij Bakel een ecoduct aanleggen en de natuur die verloren gaat, compenseren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.