Speelgoedmuseum moet fors bezuinigen én aantrekkelijker worden: ‘We bungelen aan een zijden draadje’

28 februari 2018 om 12:58
nl
Een grote teleurstelling is het voor de medewerkers van het Speelgoed& Carnavalsmuseum Op Stelten. Het hing al even in de lucht, maar de gemeenteraad van Oosterhout heeft dinsdagavond besloten dat de bezuinigingsplannen definitief doorgaan. En dat doet zeer. ‘’Ik moet het nog even laten bezinken’’, zegt museumdirecteur Ad Kohler.
Profielfoto van Suzanne Lesquillier
Geschreven door
Suzanne Lesquillier

De huur en een deel van de exploitatie van ruim een ton werden altijd door de gemeente betaald. Dat wordt straks in stapjes 15.000 euro minder. Museumdirecteur Kohler maakt zich zorgen. ‘’Ik denk dat we het niet gaan redden zo. Zeker als we de huur zelf moeten betalen’’. Deze angst besprak hij al eerder met Omroep Brabant.

Het stadsbestuur wilde eigenlijk nog eens 7000 euro extra bezuinigen, maar dat is niet doorgegaan. Een kleine meevaller. Maar volgens Kohler gewoon niet genoeg. De raad besloot verder dinsdagavond dat het huurcontract over twee jaar wordt ontbonden. En wat er in 2020 voor in de plaats komt, is nog de vraag.

Aantrekkelijker worden

Naast bezuinigen moet het museum aantrekkelijker worden voor het publiek, vindt de gemeente. Kort gezegd: méér worden dan alleen een speelgoedmuseum. Om de kosten omlaag te brengen, kreeg het museum ook de optie om te verhuizen. Maar dat wil Kohler ècht niet. ‘’We willen blijven zitten waar we zitten.’’

Medewerkers strijdbaar

En dus zal de toekomst moeten uitwijzen of het Speelgoed& Carnvalsmuseum zal overleven. Aan de inzet van de medewerkers zal het niet liggen. Gewapend met actiebordjes en speciale shirts zaten er dinsdagavond zo’n 25 man in de raadszaal. Strijdbaar voor het behoud van hùn museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.