Getuige zag schaatser door het ijs zakken in Hank: 'Binnen vijf minuten was het gedaan' - Omroep Brabant

Getuige zag schaatser door het ijs zakken in Hank: 'Binnen vijf minuten was het gedaan'

1 maart 2018 om 09:55
nl
"Hij zakte door het ijs, bleef boven water en riep om hulp", vertelt een schaatser die getuige was van het dodelijke ongeluk in Hank woensdagochtend. De schaatser stond langs de kant van Gat van Loopgauw. "Ik durfde het nog niet aan, het ijs was maar drie à vier centimeter dik."
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

De getuige stond rond half elf langs de kant te praten met iemand die al wel een rondje had gemaakt over het ijs. "Hij vertelde dat het aan de linkerkant wel redelijk ging, maar dat het rechts nog te dun was. Hij maakte zich druk over de twee mannen die daar aan het schaatsen waren."

Precies op dat moment sloeg het noodlot toe. "De man zakte door het ijs en begon om hulp te roepen. Het lukte hem niet om zelf uit het wak te komen." De schaatser met wie de getuige mee stond te praten rende naar zijn auto om daar een touw uit te halen. "Dat had hij uit voorzorg meegenomen. Vier schaatsers zijn toen naar de man toegegaan om hem te redden."

'Zo snel onderkoeld dat hij het touw niet kon pakken'
Die reddingspoging mislukte. "De man raakte zo snel onderkoeld of verstijfd dat hij het touw niet te pakken kreeg. En die mannen durfden ook niet al te dichtbij te komen want het ijs was echt te dun. Je eigen veiligheid staat dan toch voorop."

Na een tijdje kwamen de schaatsers terug. "Je hebt niet echt een besef van tijd, maar na zo'n vijf minuten kwamen ze terug en zeiden dat het gedaan was. De man in het water reageerde nergens meer op", vertelt de schaatser nog steeds aangeslagen door het ongeluk. "We kunnen niks meer doen zeiden ze. Een van hen bleef maar vloeken."

'We waren machteloos'
De mannen gingen nog wel terug om de man met takken uit het water proberen te krijgen. "Die waren vier meter lang en dat was nog te kort." Uiteindelijk is de schaatser door de brandweer uit het water gehaald. Hij overleed later op de dag.

Toen de ambulance arriveerde besloot de getuige naar huis te gaan. "Het was zo bizar om dit mee te maken, 's avonds in bed heb ik nog wel gedacht van had ik niet beter zus of zo kunnen reageren, maar we waren machteloos", analyseert hij het ongeluk.

De getuige heeft in ieder geval een wijze les geleerd. "Ik ben wel even genezen van het schaatsen op natuurijs. Ik denk dat ik maar naar een kunstijsbaan ga."

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.