Ben (68) duikt graag in extreem koud water, 'maar zonder training kan het gevaarlijk zijn'

1 maart 2018 om 10:52
nl
Terwijl heel Brabant dik aangekleed de snijdende vrieskou trotseert, neemt Ben van der Velden uit Kaatsheuvel het liefst een extreem frisse duik in het ijskoude water van 't Hoefsven in Waalwijk. "Het is heerlijk hoor. Als je eruit bent kun je de hele wereld aan", zegt de doorgewinterde ijszwemmer.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Dagelijks fietst de 68-jarige Ben van zijn woonplaats Kaatsheuvel naar Waalwijk om in de natuurplas te gaan zwemmen. Vaak alleen, soms met een groep. Met een bijl hakt hij in de straffe oostenwind het ijs weg om zich vervolgens in het wak onder te dompelen. "Vanmorgen was het water maar één graad boven nul", vertelt hij trots.

Energie

Ben blijft meestal zo'n drie of vier minuten in het ijskoude water. "Het is belangrijk dat de kou heel even je hersenen, lever en hart prikkelt. Als je energie op de helft is, ga je eruit." 

Eenmaal op de kant gooit de ijszwemmer er oerkreten uit om de energie weer door het lichaam te laten stromen. "Oeh aaaahhhh, Oeh aaaahhhh", legt hij uit. "En dan is het alsof je tussen hemel en aarde zweeft."

Opwarmen

Op zijn fiets zet Ben vervolgens weer koers naar huis. Even lekker warmtrappen noemt hij dat. Soms stopt hij wel even bij het Mariakapelletje in Waalwijk om zijn 'bevroren' vingertoppen en tenen extra op te warmen. Maar dat heeft hij er zeker voor over. 

"Het is echt heel gezond voor mijn lichaam. Ik ben al tijden niet ziek geweest en ga nog steeds medicijnloos en zonder klachten door het leven."

'Gevaarlijk'

Onvoorbereid de verkoeling opzoeken is niet verstandig, zegt Ben. De Waalwijker is een 'volgeling' van de Wim Hof-methode. Dat is de man die beter bekend staat als 'The Iceman'. 

"Het gaat om mindset, ademhaling en koudetraining. Zonder deze training kan het gevaarlijk zijn", waarschuwt de ijszwemmer.


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.