Hoe veilig is de kermis? Binnenkort weten we het, rechter wijst geheimhouding exploitanten af

2 maart 2018 om 18:06
nl
Over de veiligheid van kermisattracties bestaat binnenkort geen onduidelijkheid meer. Een verzoek van drie kermisexploitanten om dat geheim te houden, is door de rechtbank Oost-Brabant vrijdag afgewezen.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De drie kermisexploitanten wilden met een spoedprocedure voorkomen dat veiligheidsrapporten openbaar gemaakt worden. Ze kregen daarbij steun van de Nederlandse KermisBond (NKB).

Maar de rechter kwam tot de conclusie dat de documenten die de exploitanten noemden niet over henzelf gaan, maar over andere bedrijven. Hij wees daarom hun verzoek af omdat zij geen belanghebbenden zijn.

Veiligheidseisen
De zaak kwam anderhalf jaar geleden aan het rollen. Toen vroeg RTL de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om documenten over de veiligheid van attractieparken en speeltoestellen openbaar te maken. 

Het gaat om rapporten over 260 bedrijven die in 2015 en 2016 op de vingers zijn getikt, omdat ze zich niet hielden aan de wettelijke veiligheidseisen.

Drie kermisexploitanten zijn hiertegen fel gekant. De bezwaarmakers willen hun beweegredenen voorlopig niet toelichten. Ook geven ze geen reactie op de uitspraak van de rechtbank. Ze vinden daarvoor het onderwerp 'te complex'. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.