Video

Klanten woedend na kluisjesroof bij Rabobank Oudenbosch: 'Die van mij lag bomvol met goud'

7 maart 2018 om 08:46
nl
Klanten van de Rabobank in Oudenbosch reageren geschokt op het nieuws dat dieven afgelopen weekend kluisjes hebben leeggeroofd. Woensdagochtend rond acht uur stond de eerste klant al voor de dichte deur van het bankgebouw in de hoop wat meer informatie te krijgen. "Mijn kluis lag bomvol met ringen en goud", zegt de man in paniek.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

"Ik ben hier als een gek naar toegekomen. Ik heb al jaren een kluis bij de Rabobank", vertelt de gedupeerde. Hij is nog niet door de Rabobank telefonisch op de hoogte gebracht van de diefstal. "Ik ben echt over de rooie. Ik neem het ze zeer kwalijk dat dit is gebeurd."

 

Geen informatie

Zijn bezoek aan de bank leverde hem deze ochtend ook nog niets op. De man wordt voorlopig in onzekerheid gelaten over zijn waardevolle spullen die hij jarenlang met behulp van een metaaldetector heeft verzameld. 

En met hem krijgen ook veel andere gedupeerden maar weinig of geen duidelijkheid als ze met de Rabobank spreken. "Trouwboekjes, diploma's en een hoop andere belangrijke papieren zijn wij misschien wel kwijt", zegt een Oudenbosschenaar die klant is bij de bank.

'Nieuwe auto'

"Er zat genoeg in om een nieuwe auto te kopen. Daar heb ik 47 jaar voor moeten werken", zegt een oudere man woedend. "Ik hoop dat ik het geld nog terug krijg, want er zit ook nog wat geld bij uit een erfenis van mijn schoonmoeder." Een vrouw die bij de bank komt aanlopen is haar pensioen kwijt. Haar echtgenoot had voor zijn overlijden een klomp goud ter waarde van 35.000 euro achtergelaten en nog een brood zilver. "Het is verschrikkelijk", zegt ze.

 

Weer iemand anders had voor tachtigduizend euro in zijn kluis. De Rabobank heeft hem woensdagochtend verteld dat zijn kluis zeker opengebroken was. Ik had er veel in liggen. Vooral veel gouden sieraden. 

Bruidsschat in kluisje

Bijvoorbeeld van de bruidsschat van mijn vrouw, maar ook andere mooie dingen. In onze familie geven we graag bij bijzondere gelegenheden iets moois aan je partner, dus er lag genoeg." Naast 65.000 euro aan gouden sieraden lag er ook geld in van zijn oudste zoon. "Hij is aan het sparen voor zijn toekomst. Had ongeveer 15.000 euro bij mij in de kluis gelegd", vertelt hij. 

Ook is hij mogelijk veel spullen van emotionele waarde kwijt. Zo lag zijn muntencollectie erin met de tien-gulden munt van Beatrix bijvoorbeeld. "Ik huur al bijna 25 jaar een kluis, dit is natuurlijk nog nooit eerder gebeurd. Je gaat ervan uit dat het veilig is."

Verzekering

De kluisjes zouden voor 45.000 euro verzekerd zijn. Van de Rabobank en verzekering heeft hij al gehoord dat ze hem tegemoet gaan komen. "We zullen wel moeten bewijzen wat er allemaal in de kluisjes lag. Ik heb wel wat bonnen en foto’s, maar natuurlijk niet van alles.”

Het filiaal is dicht. 'Wegens omstandigheden' staat aangeplakt op de toegangsdeur van het bankgebouw. Het maakt duidelijk dat de Rabobank nog veel tijd nodig heeft om de nog niet bereikte klanten te informeren. 

Een woordvoerster van de Rabobank laat aan Omroep Brabant de onrust onder de klanten te begrijpen. "Ook vandaag zijn we nog druk bezig klanten op de hoogte te brengen van de diefstal. Hoeveel kluisjes er opengebroken zijn en wat er is gestolen, kan ze niet zeggen. Het kan nog dagen duren voordat de klant hier duidelijkheid over krijgt.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Beveiliging

"Ik begrijp het gewoon niet. De kluis zou goed beveiligd moeten zijn. Om de kluis binnen te komen moet je meerdere keren je bankpas gebruiken en je vingerafdruk laten scannen. In een beveiligde ruimte komt dan je kluisje automatisch naar boven die je met een sleutel opmaakt." Ook omwonenden zijn verbaasd. Er zou geen alarm zijn afgegaan en de roof werd pas veel later ontdekt.

De politie is een groot onderzoek begonnen. "Onderwerp van onderzoek is natuurlijk ook hoe de dieven bij de kluisjes zijn gekomen", aldus woordvoerder Willem-Jan Uytdehage.

Filmscenario

Hij noemt de klassieke kraak het werk van goed voorbereide criminelen. Nadat de roof maandag werd ontdekt, is meteen tactisch onderzoek gedaan. Dinsdag is de politie begonnen met het sporenonderzoek. "Er is nog veel onduidelijk", aldus de woordvoerder.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.