Langer uitslapen en stemrecht vanaf 10 jaar, kinderen schrijven eigen troonrede

13 maart 2018 om 22:08
(Koningin) Lorelei leest de troonrede voor (foto: Raymond Merkx).
(Koningin) Lorelei leest de troonrede voor (foto: Raymond Merkx).
Hoe zou Nederland eruitzien als kinderen de baas waren? Leerlingen van groep zeven en acht lazen dinsdagmiddag hun eigen troonreden voor in het Stedelijk Museum in Breda. "Nu maar hopen dat de politiek luistert."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Leden van de Staten-Generaal", zo begint Koning Willem-Alexander jaarlijks zijn troonrede op Prinsjesdag. De jonge 'koningen' in Breda hebben plannen genoeg om zijn baan over te nemen en op de troon te gaan zitten. Kinderen van zes basisscholen uit Breda en omgeving schreven mee. 

Kiesrecht
Bovenaan hun adviezenlijst pronkt dan ook kiesrecht voor kinderen vanaf tien jaar oud. "Dan ben je oud genoeg om mee te beslissen", vindt Lorelei Martens (10) uit Galder. "Wij moeten later leven met deze wereld."

Naast kiesrecht willen de kinderen bijvoorbeeld ook dat de scholen in Breda later beginnen, meer klimbossen krijgen en minder regels. Ook dromen ze van gelijkheid. "Ieder kind heeft rechten en moet gelijk worden behandeld", weet Lorelei.

Tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...


Tijdmachine
Sommige ideeën gaan nog wat verder. "Ik heb een tijdmachine bedacht. Dat zou pas echt vet zijn!", zegt Kima van den Brand (11) uit Breda. "Ik denk alleen niet dat het echt gaat gebeuren."

De troonrede heet 'Kinder Trendrede 2018' en is bedoeld om kinderen na te laten denken over de toekomst. "Ze leren op school over de geschiedenis, maar te weinig over hun toekomst. Het is heel belangrijk dat ze daar over nadenken", vertelt organisator Erica Bol. 

Tekeningen
Het boekje vol plannen is aan de Bredase politiek gegeven. Wethouder Miriam Haagh zat in de zaal en luisterde glimlachend naar alle ideeën. "Wat een prachtige ideeën en concrete tips", zo reageerde ze. De leerlingen hopen dat hun plannen zo snel mogelijk geregeld zijn.

Deze week is er in het museum nog een expositie te zien waarop de kinderen hun plannen hebben uitgetekend. 

Wachten op privacy instellingen...