Video

Geurt (53) vindt het eerste Brabantse kievitsei van dit jaar in Ravenstein

15 maart 2018 om 16:48
nl
Het eerste Brabantse kievitsei is donderdag gevonden en wel in Ravenstein. De eer is aan de 53-jarige weidevogelbeschermer Geurt Elemans. "Ik ben heel erg trots. De zoektocht voelt als jagen. De spanning is geweldig."
Geschreven door

Het is het derde kievitsei dat dit jaar in Nederland is gevonden. Het eerste ei werd woensdag al gevonden in het Zuid-Hollandse Noordeloos. 

'Kicken'

"Het is echt een sport om ieder jaar zo vroeg mogelijk een ei te vinden. Het is gewoon gelukt! Dit geeft echt een kick", vertelt de man uit Ravenstein. Elemans deed de vondst om kwart over drie ‘s middags. "Het is het ultieme voorjaarsgevoel."

Na een week zoeken, ging het donderdag ineens erg snel. "Ik was net tien minuten bezig, of ik had hem al." 

Missie
Al twintig jaar gaat Geurt op missie voor het eerste ei, gewapend met zijn verrekijker. Zijn 'scherp getrainde oog', zag iets opvallends in het weiland. "Het mannetje en het vrouwtje verjaagden een kraai. Dat verdedigende gedrag, doelde op een ei."

'Veel gesjoemeld'
Volgens de natuurbeschemers van Brabants Landschap gaat het met zekerheid om een kievitsei. Wanneer je zo'n ei vindt, moet je dat volgens het protocol melden.

Jochem Sloothaak van Brabants Landschap kwam het ei controleren. “Er wordt landelijk veel gesjoemeld. Daarom is er een protocol”, zo weet Sloothaak.

Kuiken

Het nest wordt gemarkeerd met stokken, zodat de boer er tijdens het ploegen omheen kan werken. Het wordt nog spannend of er ook echt een kuiken komt. Dit weekend wordt het namelijk erg koud. "Tegen kou kunnen we het ei niet beschermen", zegt Sloothaak. 

Vorig jaar werd het eerste Brabantse ei gevonden in Schijndel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.