Jorritsma tevreden met erkenning voor Brainport: 'Ik krijg van Sinterklaas ook niet alles' - Omroep Brabant
Video

Jorritsma tevreden met erkenning voor Brainport: 'Ik krijg van Sinterklaas ook niet alles'

16 maart 2018 om 15:20
nl
Brainport had onlangs 170 miljoen euro gevraagd van het rijk om het zuidoosten van de provincie nog aantrekkelijker te maken als gebied om er te wonen, te werken en er opleidingen te volgen. Het kabinet wil echter niet verder gaan dan 130 miljoen. Toch was John Jorritsma, als voorzitter van de Stichting Brainport, juist 'ontzettend blij en tevreden'.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hij zei dit vrijdagmiddag tijdens een gedenkwaardige bijeenkomst in het voormalige gaslab van de Technische Universiteit in Eindhoven, de TU/e. Hier liet het kabinet bekend maken dat er 130 miljoen vanuit Den Haag naar het zuidoosten van Brabant wordt overgemaakt. Als bijdrage aan een investeringsplan ter waarde van 370 miljoen.

Wachten op privacy instellingen...

Brainport-voorzitter Jorritsma ziet geld van kabinet als erkenning.

'Ik krijg niet altijd alles van Sinterklaas'
De erkenning voor het belang van dit gebied woog zwaarder dan het feit dat er veertig miljoen minder beschikbaar komt dan was gevraagd. Jorritsma: "Ik stuur Sinterklaas elk jaar een verlanglijstje, maar krijg ook lang niet altijd alles wat ik wil."

Jorritsma sprak van een 'enorm belangrijke eerst bouwsteen' om Eindhoven en omgeving nog meer op de kaart te zetten. Waar het geld precies naar toe gaat, is niet bekend. Maar Jorritsma ('ik spreek hier als voorzitter van de stichting Brainport, in mijn vrije tijd ben ik burgemeester') had het wel over onderwijsvoorzieningen en bijvoorbeeld het Muziekgebouw Eindhoven, dat met structurele financiële tekorten kampt. 

 

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Philips-president De Jong is het geld voor voorzieningen in Brainport hard nodig.

'Kracht verkoopt zichzelf'
Hans de Jong, president van Philips Nederland, sprak van culturele en sportieve voorzieningen, die een financiële impuls verdienen en zo bij kunnen dragen aan het belang van Brainport voor 'heel Nederland'. Het zuidoosten van Brabant moet af van het Calimerogevoel, het gevoel dat dit gebied niet mee zou tellen. De Jong: "Onze kracht verkoopt zichzelf."

En die kracht is dus ook tot in Den Haag doorgedrongen. "Ongelooflijk, supertrots." Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, kwam vrijdagmiddag superlatieven tekort om het belang van Brainport voor de Nederlandse economie te omschrijven. Ze was met haar collega's Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Mona Keijzer (Economische Zaken) naar Eindhoven gekomen om symbolisch 130 miljoen euro te overhandigen.

Vergroten leefbaarheid
Het geld is in eerste instantie bedoeld voor het vergroten van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Eindhoven en de omliggende regio. Daarna kan geïnvesteerd worden in het aantrekken, opleiden en behouden van technisch talent op alle onderwijsniveaus.

Verder is de bijdrage bestemd voor het versterken van het aanbod op cultureel, maatschappelijk en sportief gebied. En daar is ook volgens Schouten alle reden voor, omdat Zuidoost-Brabant zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een onmisbare motor voor de nationale economie.

Mooie woorden
Behalve Jorritsma gloeide ook provinciebestuurder Bert Pauli van trots bij zulke mooie woorden. Beiden zien de handreiking van het kabinet als een erkenning van Brainport als een van de belangrijkste regio’s van ons land. Vooral de concentratie van kennisintensieve maakindustrie maakt het zuidoosten van de provincie ook wereldwijd tot een magneet.

Wachten op privacy instellingen...

Nu het om een bedrag van 130 miljoen gaat, betekent dit dat de regio zelf in totaal 240 miljoen zelf moet ophoesten. Jorritsma en De Jong hebben er alle vertrouwen in. Mocht het er niet van komen, dan daalt de rijksbijdrage overigens evenredig en zou Zuidoost-Brabant het dus met minder moeten stellen. Nog voor het zomerreces moet duidelijk worden hoe de ‘deal’ er echt uit gaat zien.

Brainport vecht er al jaren voor dat het rijk niet alleen naar steden als Amsterdam en Rotterdam moet kijken (en hiervoor heel veel geld uittrekt), maar ook naar het zuidoosten van onze provincie.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens staatssecretaris Keijzer komt er nog overheidsgeld voor Brainport.

'Heel Nederland profiteert'
Staatssecretaris Keijzer toonde zich hiervoor best gevoelig: “In januari bezocht ik Brainport Eindhoven en heb met eigen ogen de betekenis van deze regio voor onze economie gezien. Met deze forse bijdrage profiteert heel Nederland van deze sterke economische regio.”

Wachten op privacy instellingen...


Ook de Eindhovense wethouder Staf Depla werd op zijn wenken bediend. In het Omroep Brabant-programma Booming Brabant sprak hij donderdag al de hoop uit dat er geld uit Den Haag zou komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.