Mart Lieder neemt FC Eindhoven bij de hand, ruime zege FC Den Bosch en nederlaag voor FC Oss

16 maart 2018 om 19:50
Drie van de zes Brabantse clubs zijn de laatste periode in de Jupiler League begonnen met een zege. FC Eindhoven (5-2 tegen Jong FC Utrecht), FC Den Bosch (4-1 tegen FC Dordrecht) en Jong PSV (2-1 tegen FC Volendam) wonnen. FC Oss was de enige club die geen punt pakte, Fortuna Sittard was met 1-2 te sterk.

FC Oss – Fortuna Sittard 1-2
De wedstrijd tegen Fortuna Sittard betekende ook het begin van de vierde periode in de Jupiler League voor FC Oss. De periode waarin de ploeg van Klaas Wels gaat proberen een play off-ticket te verdienen waarmee ze mee kan strijden om promotie naar de eredivisie. Dat kan via een periodetitel, maar FC Oss kan ook nog via de reguliere stand een ticket verdienen.

De wedstrijd tegen Fortuna begint stroef. Na een nietszeggend eerste halfuur komt FC Oss uit het niets na 32 minuten op voorsprong na een snelle counter. Spits Van de Venne krijgt de bal in de zestien aangespeeld en schiet de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen. Oss had daarvoor nog geen enkele kans gecreëerd. De doelman van FC Oss, Xavier Mous, hield de ploeg met twee fraaie reddingen op de been. Na de openingstreffer was het vooral Fortuna Sittard dat druk naar voren uitoefende. Op slag van rust komt Fortuna op gelijke hoogte. Aanvoerder Perr Schuurs haalt van een meter of 30 uit en laat Oss-keeper Mous volstrekt kansloos: 1-1.

Het eerste kwartier na rust is het vooral FC Oss dat de boventoon voert. Maar naarmate de tweede helft vordert, golft het spel meer op en neer. Tot echt grote kansen leidt dit niet voor beide ploegen. Na 80 minuten is het dan toch Fortuna Sittard dat op voorsprong komt door een doelpunt van Stefan Askovski. Dat doelpunt blijkt uiteindelijk een te grote klap te zijn voor FC Oss. In de laatste minuten kan Oss geen vuist meer maken en dus verliest de ploeg van Klaas Wels op eigen veld de eerste wedstrijd in de belangrijke vierde periode.

FC Eindhoven – Jong FC Utrecht 5-2
Mart Lieder ontbrak de laatste vier duels bij FC Eindhoven. De spits, goed voor twintig competitietreffers dit seizoen, was nu weer fit om te spelen. "Als je hem ziet trainen, dan is hij redelijk fit. De vraag is hoe lang hij het kan volhouden. In principe is hij fit genoeg om te starten, dus dat gaan we ook met hem doen", zei trainer David Nascimento voor de wedstrijd.

Het duel met Jong FC Utrecht werd de wedstrijd van Lieder. Vier minuten na zijn rentree had hij zijn eerste doelpunt al gemaakt. De spits kreeg de bal met veel geluk voor zijn voeten en raakte hem vervolgens helemaal verkeerd. Daardoor rolde de bal juist in het doel. Na een klein half uur viel de 2-0, de enige FC Eindhoven-goal waar Lieder niet bij betrokken was. Elton Kabangu maakte de tweede treffer.

Vijf minuten na rust benutte Lieder een strafschop, die hij zelf verdiende. Niet veel later maakte Tibeau Swinnen de 4-1, op aangeven van Lieder. Via een simpele intikker scoorde de spits vervolgens ook de vijfde FC Eindhoven-treffer. In totaal staat de teller van de spits nu op 23 goals in 26 wedstrijden. FC Utrecht-spits Nick Venema scoorde twee keer, waardoor de eindstand 5-2 was.

FC Den Bosch – FC Dordrecht 4-1
FC Dordrecht won afgelopen maandag nog de derde periode, vrijdag gingen De Schapenkoppen hard onderuit in Den Bosch. Twee minuten voor de rust viel de eerste treffer. Niek Vossebelt mocht aanleggen vanaf elf meter, hij maakte geen fout. Kort na rust mocht de clubtopscorer nog een strafschop nemen, weer was het raak.

Nadat Sven Blummel de 3-0 had gemaakt deed FC Dordrecht nog wat terug via Boumedienne. Het slotwoord was voor Kevin Felida, hij schoot op prachtige wijze de 4-1 tegen de touwen.

Jong PSV – FC Volendam 2-1
Jong PSV heeft goede zaken gedaan in de Jupiler League. De ploeg van trainer Dennis Haar won met 2-1 van FC Volendam en steeg op de ranglijst van de zevende naar de zesde plaats.

Na een kleine tien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Donyell Malen scoorde op De Herdgang de 1-0, voor de aanvaller was het zijn negende treffer van het seizoen. In de tweede helft verdubbelde Matthias Verreth de score. Met nog 25 minuten op de klok kwam Jong PSV met een man meer te staan. Ties Evers kreeg zijn tweede gele kaart, de FC Volendam-speler moest daardoor met rood vertrekken. Met een man minder kwamen de bezoekers via een doelpunt van Marco Tol nog wel terug tot 2-1. Verder dan de aansluitingstreffer kwam FC Volendam niet.

Bij Jong PSV maakte Luuk Koopmans zijn rentree. De goalie stond lange tijd buitenspel met een schouderblessure, in april 2017 speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd. Hij maakte een goede indruk onder de lat.

RKC Waalwijk – MVV Maastricht 1-1
Bij de ploeg van trainer Hans de Koning keerde aanvoerder Hans Mulder terug van een schorsing. Daar stond tegenover dat doelman Etienne Vaessen en Gigli Ndefe ontbraken door een schorsing.

In de eerste helft gebeurde er niet heel erg veel. In de tweede helft zocht RKC wat meer de aanval, na een kwartier spelen leverde dat een voorsprong op. Serginho Greene stuurde Dylan Seys weg, via een been van een MVV-verdediger passeerde hij de goalie van de club uit Maastricht. Hij trok vervolgens zijn shirt uit met een tekst voor zijn moeder, die onlangs overleed.

Jonathan Okita bracht MVV na een goede actie in het strafschopgebied op gelijke hoogte. Zijn treffer, tien minuten voor tijd, bleek ook de laatste goal van de wedstrijd.

FC Emmen – Helmond Sport 0-0
Helmond Sport sloot de derde periode af met drie overwinningen op rij. Die vorm wilde de ploeg van trainer Roy Hendriksen meenemen naar de vierde periode. Die periode is de enige manier om het huidige seizoen nog glans te geven voor de nummer zestien. "Als je kijkt naar ons programma, dan wordt het niet makkelijk. We moeten van wedstrijd tot wedstrijd leven en zorgen dat we zoveel mogelijk punten verzamelen", zei Hendriksen voor de wedstrijd.

In de slotminuut kreeg Jeroen Verkennis een enorme kans om de 0-1 te maken. Maar over de hele wedstrijd gezien mocht Helmond Sport blij zijn met een punt. Tien minuten na rust kwam Helmond Sport goed weg toen Alexander Bannink voor open doel mis schoot. Doelman Stijn van Gassel was de belangrijkste man aan de kant van de bezoekers.