Video

Vijf dodelijke slachtoffers ongeluk N270 herdacht met minuut stilte

20 maart 2018 om 12:00
nl
Bij Van Rooi Meat in Helmond en de Horizon Groep in Zevenaar werd dinsdagmiddag om halftwee één minuut stilte in acht genomen. Beide bedrijven hebben met grote verslagenheid gereageerd op het ongeluk van maandag in Helmond. De acht Roemeense inzittenden van een busje, dat op de N270 in Helmond op een vrachtwagen botste, werkten al jaren voor Van Rooi. Ze waren door Horizon Groep gedetacheerd bij deze vleesproducent.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vijf van hen overleefden het ongeluk niet, drie anderen en de chauffeur van de vrachtwagen uit Asten-Heusden raakten zwaargewond. De klap is hard aangekomen, vertelt een woordvoerster van Van Rooi. De werknemers van het Helmondse bedrijf zijn dinsdagmorgen bijeen geweest om emoties te delen. De leiding werkt er hard aan om het personeel alle ruimte te geven om het zware ongeval te verwerken.

Overdonderd
“We zijn hiervoor vanmorgen direct bij elkaar gaan zitten. Zoiets kun je niet bedenken”, vertelt de woordvoerster, die zegt dat iedereen binnen Van Rooi Meat door het nieuws werd overdonderd.

Een vergelijkbare reactie komt er uit Zevenaar, waar het hoofdkantoor is gevestigd van Horizon Groep. “We zitten hier nog als het ware te suizebollen van de impact van het ongeluk”, vertelt Miranda Post, die namens het detacheringsbedrijf de woordvoering over het tragische ongeval verzorgt.

Condoleanceruimte
Volgens haar waren de slachtoffers op weg naar huis, in het Duitse Goch, toen ze met hun voertuig frontaal op de vrachtwagen botsten. “Deze groep werkte al meerdere jaren voor ons bij Van Rooi Meat in Helmond. Daar moet het nieuws ook een enorme klap zijn geweest. We hebben dan ook veel contact met Van Rooi. Zo weten we dat het personeel bij elkaar is gekomen en dat er in Helmond een condoleanceruimte wordt ingericht.“

"We hebben inmiddels met zoveel mogelijk familie en nabestaanden van de slachtoffers contact gezocht. Dat zien we als een zorgplicht, naar hen gaat onze eerste aandacht uit. Ook is er contact met de Roemeense ambassade in ons land. Maar de chauffeur van de betrokken vrachtwagen zullen we evenmin vergeten. Een aantal familieleden van de Roemeense slachtoffers of andere betrokkenen zijn al op weg naar ons land. Wij proberen ze zo goed mogelijk te helpen.”

Ook zorgen bij gemeenten
De gemeenten Helmond en Deurne maken zich ook zorgen om de slachtoffers van het ongeluk, maar ook over de mensen die direct daarna hulp hebben verleend. Een woordvoerder van de gemeente Helmond kon nog niet ingaan op de vraag of er verkeersmaatregelen nodig zijn. “De politie doet op dit moment onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. We moeten de uitkomst daarvan afwachten”, aldus de zegsman.

Provincie doet onderzoek
Hij weet echter ook dat het op de weg waar maandag zoveel slachtoffers vielen vaker mis is. Om die reden wordt geregeld overlegd met de gemeente Deurne en de provincie. Die laatste instantie is bezig met een onderzoek naar de doorstroming en veiligheid op het deel van de N270 tussen de twee gemeenten. Over de uitkomsten hiervan voeren de drie overheden dit voorjaar verder overleg, zo meldt de Helmondse woordvoerder.

Wethouder Helm Verhees van de gemeente Deurne liet eind vorig jaar al weten dat zijn gemeente er bij de provincie op heeft aangedrongen dat er snel maatregelen genomen moeten worden. Juist gezien de ongevallen die er op de N270 gebeuren.

Provinciebestuurder Christophe van der Maat werd gisteren na het ongeluk gebeld. Van der Maat: "Dan ben je echt wel even stil. Vreselijk als je dit nieuws krijgt."

Aanpakken
De veiligheid op de N270 heeft al langer de aandacht van de provincie. Van der Maat: "We hebben eerst gekeken naar het deel van Deurne tot aan de Limburgse grens. Daar zijn de afgelopen jaren de meeste ongelukken gebeurd. We gaan daar nu beginnen met het verbeteren van de weg. Zo wordt de weg breder gemaakt en worden er parallelwegen aangelegd." Daarnaast worden er een aantal nieuwe flitskasten geplaatst langs de weg.

Nu wordt het gedeelte van Deurne naar Helmond onderzocht. Die weg is een stuk drukker en dus lastiger om aan te pakken. Voor de zomer hoopt Van der Maat de resultaten van het onderzoek binnen te hebben. Van der Maat: "Ik ben nu nog gemotiveerder om deze weg aan te pakken." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.