Het referendum trok mensen niet naar de stembus, lage opkomst

21 maart 2018 om 19:21
nl
Met een referendum alleen trek je de mensen niet naar de stembus. De opkomst is een stuk lager in de vier gemeenten waar alleen voor het referendum gestemd mag worden, dan in plaatsen waar ook gemeenteraadsverkiezingen zijn.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

In de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg mag alleen voor het raadgevend referendum worden gestemd over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Deze drie gemeentes gaan vanaf 1 januari volgend jaar samen als één gemeente: Altena.

Woensdagavond rond half zeven had in de gemeente Aalburg dertien procent gestemd. In Werkendam was het opkomstpercentage negentien procent en in Woudrichem 22. "Met de vorige gemeenteraadsverkiezingen was het boven de vijftig procent in Werkendam", vertelt een gemeentewoordvoerder.  Ook in andere gemeenten ligt het percentage hoger, volgens tussenstanden.

LEES OOK: Totale verwarring in het Land van Heusden en Altena: 'Hoezo, niet stemmen voor de gemeenteraad?'
Ook de inwoners van Meierijstad hebben maar één stembiljet per persoon gekregen. Daar was de tussentijdse opkomst dertien procent.

Wachten op privacy instellingen...

De Brabantse verkiezingsuitslag zie je het eerste bij ons. Check vanaf 20.30 op televisie onze speciale verkiezingsuitzendingen. Donderdagochtend zijn we vanaf 07.00 uur terug met Brabant Kiest. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.