Bergen op Zoom telt de stemmen opnieuw, 'geen fraude' volgens burgemeester Petter - Omroep Brabant
Video

Bergen op Zoom telt de stemmen opnieuw, 'geen fraude' volgens burgemeester Petter

23 maart 2018 om 13:36
nl
Alle stemmen die afgelopen woensdag zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Bergen op Zoom worden opnieuw geteld. Burgemeester Frank Petter heeft dit besloten. De klus is vrijdagmiddag begonnen. Aanleiding voor deze beslissing zijn onregelmatigheden die vooral door Lijst Linssen aan het licht zijn gebracht.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Petter laat weten dat alle verloven zijn ingetrokken en dat het tellen naar verwachting zondag is afgerond. "Wettelijk gezien was er geen verplichting voor een hertelling, maar ik wil het zekere voor het onzekere nemen", laat de burgemeester vrijdagmiddag weten.

Wachten op privacy instellingen...

 

Gestemd en toch een '0'
Directe aanleiding voor de hertelling was een fout die aan het licht kwam door een kandidaat-raadslid van Lijst Linssen. Deze man, Maikel de Bekker, stemde op zichzelf en ook zijn vrouw ging voor hem. Toch zag hij bij de uitslag van zijn stembureau in zorgcentrum Stuijvenburgh een '0' achter zijn naam staan.

Een ander probleem deed zich voor in Lepelstraat. Hier heeft de voorzitter van het stembureau eigenhandig twee stembiljetten ingevuld. Dit gebeurde in dorpshuis 't Weike. Verder zou er in Halsteren ook wat mis zijn gegaan.

'Geen fraude'
Petter zegt dat er geen sprake is van fraude, maar van onwetendheid bij de mensen van de stembureaus. "In Lepelstraat hebben ze een besluit genomen en het proces-verbaal dat daarvan opgemaakt is, gezamenlijk ondertekend." Hij gaat in gesprek met de voorzitter en leden van het stembureau. "Ik wantrouw hen niet. Ze hebben het werk naar eer en geweten gedaan."

Wachten op privacy instellingen...

 

De burgemeester vindt niet dat het hele stembureau in Lepelstraat ongeldig moet worden verklaard. Petter: "Dat zou schieten met een kanon op een mug zijn. Het is duidelijk dat er twee stemmen ten onrechte zijn uitgebracht. Die worden dan ook aan de stembus onttrokken. De andere stemmen worden opnieuw geteld."

'Fouten onvermijdelijk'
Ton Linssen, voorman van de gelijknamige partij, reageerde furieus op de onregelmatigheden die volgens hem hebben plaatsgevonden. De voormalig wethouder in Bergen op Zoom heeft vernomen dat er mensen woensdag van halfacht ’s morgens tot één uur 's nachts op het stembureau hebben gezeten. "Dit moet tot fouten hebben geleid", aldus Linssen. Hij zegt dat zowel ambtenaren als vrijwilligers tegen hem hebben gezegd dat dit ook is gebeurd.

Linssen en De Bekker was het niet om de uitslag te doen: zij vinden dat door de geconstateerde misstanden de democratie een slechte dienst is bewezen. Linssen vroeg de fractievoorzitters vrijdagmorgen al om alle stemmen te laten hertellen. De Partij van de Arbeid liet als eerste weten dat ze het hiermee eens is. De verkiezingen in Bergen op Zoom werden overigens gewonnen door GPWB (tien zetels), gevolgd door de VVD (vijf) en Lijst Linssen (vier).  

Volgende week uitslag
De gemeente Bergen op Zoom telde woensdag 34 stemlokalen, er zijn toen 26670 stemmen uitgebracht. Het opkomstpercentage was 49,9 procent. Begin volgende week hoopt burgemeester Petter de echte uitslag te kunnen brengen. "Het is vervelend, dat dit is gebeurd."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Hertelling Den Bosch?
De hertellingskoorts lijkt inmiddels ook overgeslagen naar een andere grote gemeente. De Bossche Volkspartij van lijsttrekker Nol Roos wil namelijk dat er ook in Den Bosch opnieuw naar de stembiljetten gekeken wordt. Roos, die nipt een zetel verloor aan de PvdA, vond het verschil 'flinterdun', zei hij tegen het Brabants Dagblad. Hij hoopt daarom dat er nogmaals geteld wordt. Zijn verzoek moet nog beoordeeld worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.