Stemmen niet opnieuw geteld in Eindhoven: 1 stem tekort voor een zetel is geen reden - Omroep Brabant

Stemmen niet opnieuw geteld in Eindhoven: 1 stem tekort voor een zetel is geen reden

27 maart 2018 om 16:28
nl
Eindhoven gaat de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen niet hertellen. Dat werd dinsdag besloten in de gemeenteraad. Het voorstel is verworpen met 24 tegen 21 stemmen. De meeste partijen stemden tegen omdat volgens hen geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden tijdens de verkiezingen.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Eindhoven kon na Bergen op Zoom de tweede Brabantse gemeente zijn waar de stembiljetten opnieuw werden geteld. Het verzoek voor de hertelling kwam van Patrick van der Voort, fractievoorzitter van de Brede Beweging Linksom (BBL). Zijn partij sleepte bij de bekendmaking van de voorlopige uitslag afgelopen woensdag één zetel in de wacht. Althans, zo leek het.

Wachten op privacy instellingen...

Een dag later bleek bij de restzetelverdeling dat de BBL de zetel moest inleveren aan het CDA. Het verschil was minimaal, minder dan één stem. Dus vroeg Van der Voort om een hertelling. Volgens de partijen die tegen stemden, is het verschil van een stem geen reden voor een hertelling.

Opvallend detail: de SP stemde verdeeld, waardoor het voorstel geen meerderheid haalde. BBL splitste zich drie jaar geleden af van de SP.

Voorbereidingen
Burgemeester John Jorritsma peilde vorige week al de meningen over de hertelling bij de fractievoorzitters. Hij besloot al voorbereidingen te treffen voor als dat moest gebeuren. Dat blijkt nu dus niet het geval. Ook in Bernheze wordt dinsdag beslist of er een hertelling van de stemmen moet plaatsvinden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.