Video

Rechtbank laat Klaas Otto vrij, maar wel met enkelband

29 maart 2018 om 14:10
nl
De rechtbank laat Klaas Otto vrij. Op 5 april mag hij met een enkelband de cel verlaten. Hij moet zich wel aan een reeks voorwaarden houden, zoals een contactverbod met getuigen in zijn zaak. Hij komt ook onder reclasseringstoezicht.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De nieuwe advocaten van Klaas Otto hadden om zijn vrijlating gevraagd. Volgens advocaat Schuurman zit Otto, oprichter van motorclub No Surrender, al te lang in voorarrest. Hij zit vast sinds de zomer van 2016. Het is het nu genoeg geweest met de 'gevangenismolen', zegt hij. Volgens hem zijn de beschuldigingen aan het adres van Otto ook 'niet bijzonder'. Het OM verzette zich tegen het verzoek.

Opgepakt 
Maar de rechtbank vond dat vrijlating op zijn plaats was, nu alle getuigen in de zaak zijn gehoord en Otto dat niet meer kan verstoren. Daarvoor was hij vorig jaar nog opgepakt, thuis in Bergen op Zoom.

De rechtbank van Breda pakte donderdagmorgen de draad weer op in het proces. Zijn twee nieuwe advocaten presenteerden zich in de extra beveiligde zittingzaal in Rotterdam. Het was een tussentijdse zitting waarop alle partijen overleggen over hoe het verder moet.

Wachten op privacy instellingen...


Klaas Otto (50) was ook in de zaal. Hij werd in alle vroegte vanuit zijn cel in de PI in Vught naar de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam gebracht, zoals gebruikelijk onder zware bewaking in gepantserde auto's .

Hectische voorgeschiedenis
De zaak is ernstig vertraagd sinds het vertrek van de advocaat van Otto. Louis de Leon vertrok enkele weken geleden uit protest tegen de gang van zaken. De twee nieuwe advocaten, Schuurman en Van Schaik, gaan zich voorbereiden op de zaak door het uitgebreide dossier te  lezen. 

Schuurman vertelde dat Otto weinig mee krijgt van zijn situatie en dat het dossier niet tot hem doordringt. Zijn vrouw is ernstig ziek en zijn 8-jarige zoon zou ook erg lijden onder de gevangenhouding van zijn vader.

Mediaverbod en vrijlating
De advocaat van Otto stond ook stil bij de mythevorming door de media en kwam met een opmerkelijk verzoek aan de rechtbank. "Leg hem alsjeblieft een mediaverbod op." De rechter deed dat niet.

De rechtbank vroeg donderdag of Otto zich nu wel aan de regels kan houden als hij vrijgelaten wordt. "Ik kan 100 procent beloven wat er van me gevraagd wordt", aldus Otto. Hij zei dat zijn gezin nu voorop staat. Otto is een jaar geleden ook al vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij geen getuigen in zijn zaak zou benaderen. Dat deed hij toch en daarom zat hij na een paar dagen weer in de cel.

Het OM heeft er geen enkel vertrouwen in dat je met Otto afspraken kan maken en vroeg de rechtbank 'met klem' om het vrijlatingsverzoek af te wijzen. De rechtbank besloot echter anders.

Wachten op privacy instellingen...


Verhoor
Het OM wilde later op donderdag een unit-directeur van de PI Vught oproepen als getuige over de gezondheidssituatie van Otto, die daar sinds de zomer in een zwaar regime zit. De verdediging ziet de noodzaak niet en verzette zich met succes.

De twee officieren van justitie legden aan het begin van de donderdagmiddag uitgebreid uit waarom Otto zeker niet mag worden vrijgelaten. Ze schetsten het beeld van een 'beroepscrimineel' die de samenleving ontwricht: een man die aan 'crimineel kannibalisme' doet, door anderen met afpersing en geweld kapot te maken. Iemand die angst aanjaagt bij zeker vier getuigen in de zaak, die door Otto niks durven te zeggen tegen de politie. Die beïnvloeding is de hoofdreden voor zijn lange voorarrest.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...



Proces pas op zijn vroegst over paar maanden De rechtbank heeft een voorkeur om op 21 juni te starten met de zaak over afpersing en witwassen. Schuurman spreekt eerder over een half jaar voorbereiding. "Ik krijg een terabyte aan tapgesprekken, een harde schijf van hier tot Tokio." De rechtbank is het daar niet mee eens. "Zo erg is het nou ook weer niet, 37 ordners", zei de rechtbankvoorzitter. Het OM vindt de zes maanden ook 'buitensporig lang' en benadrukte dat het al lang klaar is met de aanklacht en straf kan eisen, met 'dubbele cijfers. Een nieuwe datum is er nog niet, maar vermoedelijk begint alles pas ver na de zomer.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.