Video

Doe-het-zelfkip maakt vliegende start: in negen weken je eigen kip fokken en slachten

2 april 2018 om 18:12
nl
Je eigen kip fokken vanaf het ei tot aan de slacht: dat is de Doe-het-zelfkip. Bijna tweehonderd mensen meldden zich hiervoor aan. De eerste zes pakketten zijn maandagmiddag uitgedeeld in Hilvarenbeek.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Deelnemers krijgen een pakket met daarin alles wat je nodig hebt om je eigen kip te fokken. Een doosje met drie eieren, een broedmachine, maar ook een groot mes om het dier te slachten. De deelnemers gaan de komende negen weken hun uiterste best doen.

Slachten
Manon Bertens was er als de kippen bij om haar pakket op te halen. "Ik denk dat we er een heerlijk gerecht van zullen maken. We gaan zien of ik het straks nog aankan, om het dier te slachten." Haar vriend Thijs vult aan: "Het is echt een uitdaging. Ik ben benieuwd wat dit experiment met me doet."

De proef is bedacht om mensen meer bewust te maken van hun eigen voedsel. "Als mensen een stuk kip in de supermarkt zien liggen, denken ze al bijna niet meer aan een dier", vertelt de biologische boer Jan van den Broek, die drie pakketten uitdeelde. "We gaan mensen niet dwingen om ze te slachten, maar dat is uiteindelijk wel het doel."

Eind juni, als alle kippen geslacht zijn, komen alle deelnemers nog eens bij elkaar om hun ervaringen te bespreken.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.