De veestapel moet fors inkrimpen om klimaatdoelen van Parijs te halen

4 april 2018 om 10:12
nl
De Nederlandse veestapel moet fors inkrimpen om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Dat adviseert de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur aan de regering.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De Raad stelt voor een plafond in te stellen voor de uitstoot van stikstof. Consumenten moeten een bijdrage leveren door minder vlees en zuivel te eten. De overheid moet de btw op deze producten verhogen naar 21 procent.

Problemen
Volgens de Raad ontstaan er problemen als de veehouderij op de huidige voet door gaat. Dan zal deze sector in 2050 de totale broeikasuitstoot van heel Nederland voor haar rekening nemen. Vooral koeien, schapen en geiten vormen een probleem als het gaat om stikstofuitstoot.

De Raad adviseert de regering om veehouders die het goede voorbeeld geven financieel te belonen. Subsidies voor de grootschalige, niet-milieuvriendelijke veeteelt moeten worden afgeschaft.

Strenge maatregelen
Provinciale Staten van Brabant namen vorig jaar al strenge maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Daar staan maatregelen tegenover om boeren te steunen die een andere weg in slaan. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.