Hond Flex helpt kinderen met lezen: 'Hij luistert naar me'

4 april 2018 om 17:52
Hond Flex leert lezen met een knipoog (foto: Raymond Merkx).
Hond Flex leert lezen met een knipoog (foto: Raymond Merkx).
Veel kinderen hebben moeite met lezen. In de bieb in Tilburg hebben ze daar woensdagmiddag wat op gevonden. Een hond. 'Flex luistert en oordeelt niet.'
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Vol inzet leest Rocco Knip (7) een moeilijke alinea voor. Naast hem zit hond Flex, die aandachtig luistert. Het lezen gaat een stuk beter dan normaal. "Ik vind Flex heel lief. Het is fijn dat iemand bij je is, tijdens het lezen." De cijfers van Rocco schoten omhoog. "Ik had eerst een vier en nu een 7,5", zegt hij trots.

Taalachterstand
Volgens onderzoek van de Stichting Lezen& Schrijven heeft één op de tien leerlingen een taalachterstand. In de Tilburgse bibliotheek is daarom iedere woensdagmiddag een hond te vinden, voor het zogenaamde 'Kwispellezen'. Kinderen uit groep drie en vier lezen een kwartier voor aan een hond.

Het idee is dat ze meer ontspannen zijn en daardoor makkelijker leren lezen. "De hond zegt helemaal niets. Kinderen kunnen dus ongestoord lezen en dat geeft een succeservaring", verklaart Coosje van der Pol, die het samen met Stichting Hulphond organiseert.

Lezen
Ook Robin Stupers (8) doet mee. "Het is fijn dat Flex me een beetje helpt. Ik word er heel rustig van. En dan gaat het beter." Zijn vader Hans vult aan: "Hij is heel enthousiast en pakt nu thuis ook steeds vaker een boekje."

De bibliotheek wil de leesmiddagen in de toekomst vaker gaan organiseren en ook op andere plekken in Brabant. 

Wachten op privacy instellingen...


 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...