Boswachters zijn duizenden dumpingen spuugzat: 'Bossen zijn een vrijplaats door gebrek aan toezicht'

6 april 2018 om 11:53
nl
“We hebben het hier neergesmeten omdat we het spuugzat zijn." Boswachters van het Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn helemaal klaar met alle afvaldumpingen in het bos. Ze willen meer toezicht. Daarom brengen de boswachters vrijdag als protest een aantal aanhangers afval naar het provinciehuis in Den Bosch.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

"Afvaldumpingen zijn aan de orde van de dag. We willen dat er echt iets gaat veranderen." Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap reageert boos terwijl hij vaten, bierkratten en oude stoelen voor het provinciehuis gooit. 

Volgens de natuurbeheerders is het schering en inslag. "De afgelopen zes weken zaten we al op 232 dumpingen in Brabant", zegt Luc Roosen. Naar schatting zijn er zo'n 5000 afvaldumpingen per jaar. “Het kost ontzettend veel tijd, geld en menskracht. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor natuurbeheer. Maar wij zijn vooral bezig met afval ruimen.”

 

Wachten op privacy instellingen...

“We vinden de gekste dingen, van koelkasten, bankstellen en andere huisraad tot asbest, drugsafval en lekkende olievaten", vertelt Roosen verder. "Je vraagt je af wat mensen bezielt dit in de natuur te dumpen." 

Erik “We willen heel graag meer toezicht en handhaving in het buitengebied. Dat kan de provincie gewoon besluiten. Het buitengebied is een vrijplaats geworden door gebrek aan politie en toezicht. Dat moet echt veranderen.”

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.