Video

College in Den Bosch in de maak: veel blijft hetzelfde, winnaar Bossche Groenen buitenspel

10 april 2018 om 20:44
nl
Het hoge woord is eruit in Den Bosch. Informateur Han Looijen heeft VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang gevraagd om te kijken of ze samen een coalitie kunnen vormen. Daarmee wordt de winnaar van de verkiezingen, De Bossche Groenen, vooralsnog buitenspel gezet.
Geschreven door

Hoewel er veertien partijen meededen aan de informatiepoging verliepen de gesprekken volgens formateur Looijen soepel. Tijdens de zogenoemde ‘biechtstoelbijeenkomsten’ die de informateur met de lijsttrekkers hield, kwamen vooral ‘een andere manier van besturen’ en duurzaamheid als belangrijkste thema’s naar voren.

Rosmalens Belang
De opvallendste naam in het advies van Looijen is Rosmalens Belang, die twee zetels verloor tijdens deze verkiezingen. En de partij die betrokken raakte bij het lekschandaal rond de burgemeestersverkiezing, maar volgens Looijen ook een ‘bewezen stabiele partij’. De keuze voor Rosmalens Belang gaat ten koste van De Bossche Groenen, die vanzelfsprekend minder blij zijn.

“Het is een morele plicht om op zijn minst met de winnaar aan tafel te gaan. Dat gebeurt nu niet. De progressievere partijen hebben gewonnen, maar met dit college wordt het huidige beleid gewoon voortgezet”, zegt lijsttrekker Judith Hendrickx in een reactie. Die verbazing wordt gedeeld door meer partijen. Ook de PvdA en de SP zeggen niet te begrijpen dat de Bossche Groenen geen kans krijgen.

Wachten op privacy instellingen...

Weinig ervaring? ‘Onzin’
Het belangrijkste argument van partijen om niet te willen samenwerken met De Bossche Groenen, is dat die partij niet genoeg bestuurlijke ervaring zou hebben. Dit leverde de nodige gefronste wenkbrauwen op. Hendrickx: “Dat we te weinig ervaring hebben, is een vergezocht argument. Echt een misser. Ik heb zelf zestien jaar ervaring in de gemeenteraad. Een collega geeft zelfs trainingen.” SP-lijsttrekker Van Boven vult daarop aan: “Hoe kan een partij ervaring opdoen als ze geen kans krijgt?” 

Tekst loopt verder onder fragment.

 

Als het de vijf partijen lukt om tot een akkoord te komen, zou GroenLinks de enige nieuwe partij zijn die tot het college toetreedt. “Daar zijn we natuurlijk blij mee”, aldus GroenLinks-lijsttrekker Ufuk Kahya. “We hebben onze voorkeur uitgesproken voor een samenwerking met De Bossche Groenen, jammer dat dat niet is gelukt.” Wat er zeker in het akkoord moet komen? “Tien windmolens in de stad.” 

Afstand te groot
De grootste partij deze verkiezingen, de VDD, is tevreden met het advies. De verbazing over de afwezigheid van de Bossche Groenen deelt lijsttrekker Jan Hoskam niet. “Wij waren voor Rosmalens Belang als vijfde partij. De afstand met de Bossche Groenen is te groot.” 

VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang gaan de komende periode om tafel om te proberen tot een akkoord te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.