Mogen leerlingen vaker alleen op pad tijdens schoolexcursies? ‘Regelmatig de koppen tellen’

13 april 2018 om 14:48
nl
Een 14-jarige scholier van een middelbare school uit Veldhoven raakte donderdag vermist tijdens een schoolexcursie. De jongen was verdwaald en dook pas na enkele uren weer op. Komt het vaak voor dat leerlingen zonder begeleiders op pad mogen tijdens schooluitjes? Een rondgang langs enkele Brabantse scholen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door


“Bij excursies houden wij een strak programma aan en dat geldt voor alle leerlingen”, zegt Charles van Wetten, rector van het Jan Tinbergen College in Roosendaal. “In principe is er geen vrije tijd. Per ongeveer dertien leerlingen is er een begeleider. Zo af en toe krijgt een groepje iets meer vrijheid van een begeleider. Maar dan moeten we er wel van overtuigd zijn dat ze het aankunnen.”

Rector Marcel van Loo van ’t Ravelijn in Steenbergen en het Zuidwesthoek College in Ossendrecht laat weten dat op zijn scholen het protocol is aangepast na de aanslagen in Berlijn en Londen. In Londen waren de leerlingen op korte afstand van de aanslag. "De leerlingen gaan niet zelfstandig de stad in, maar in kleine groepen en onder begeleiding van een docent." 

Leerlingen van het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg maken de komende periode excursies naar onder meer Mechelen, Luik en Maastricht. Op de scholengemeenschap is een tweeledig beleid. De leerlingen van mavo en de onderbouw havo/vwo hebben mogen niet alleen op pad, maar krijgen een strak programma voorgeschoteld. In het programma voor de bovenbouw is wel vrije tijd ingeruimd. “Gelukkig hebben we nog nooit iets soortgelijks als in Antwerpen meegemaakt”, laat een zegsman van de school weten. 

Rector Hanneke Blom van het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout moet er niet aan denken dat er een leerling ontbreekt bij vertrek . "Als we vrije tijd toestaan dan gebeurt dat altijd in groepjes en zijn we op de hoogte van hun bestemming. Ontbreekt er bij vertrek een leerling, dan blijft er standaard een docent achter op de verzamelplek. De rest gaat naar huis. De docent komt later met de ontbrekende leerling, bijvoorbeeld met de trein."

De leerlingen van het MET Praktijkonderwijs in Waalwijk zijn juist gebaat bij een goede voorbereiding en een goed voorbereid programma. “We hebben twee begeleiders op ongeveer 15 leerlingen. Bij een uitstapje naar bijvoorbeeld Disneyland Parijs geven we de leerlingen wel meer vrijheid en spreken we op het terrein een ontmoetingspunt met docenten af”, zegt Fons de Wolff, directeur en bestuurder van de school. Bovendien worden er regelmatig ‘koppen geteld’. 

“De vrije tijd tijdens een excursie is afhankelijk van de plek waar we naartoe gaan en het leerjaar”, vertelt Ton Helsper, teamleider van Helicon Opleidingen in Den Bosch. In de eerste drie leerjaren van de vmbo-opleiding is bij excursies weinig vrije tijd ingeruimd. “Verder is er altijd begeleiding bij en worden er strikte afspraken met leerlingen gemaakt”, zegt Helsper. “In het laatste jaar is er wel gelegenheid voor de leerlingen om in groepjes eropuit te gaan. Wel binnen een bepaald gebied, waar ook onze docenten rondlopen en bereikbaar zijn via een noodnummer.”


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!