Ombudsman wil onderzoek Johan van Laarhoven afmaken: 'Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt'

20 april 2018 om 09:23
nl
De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat bij wijze van uitzondering toch aan de slag met zijn onderzoek naar de klachten van Tilburger Johan van Laarhoven. Van Zutphen kreeg tot dusver geen medewerking van politie en justitie, omdat er nog een strafzaak loopt tegen de Tilburger die in Thailand is veroordeeld voor witwassen van drugsgeld.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De ombudsman wil zijn onderzoek niet weer uitstellen, nu er nog steeds geen reëel zicht is op behandeling van de strafzaak. Dat schrijft hij aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Ik acht het van groot belang het onderzoek naar de klachten niet opnieuw op de lange baan te schuiven. Ik wens het onderzoek zo spoedig mogelijk af te ronden", aldus Van Zutphen.

Rechtshulpverzoek

Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand gearresteerd op basis van een Nederlands rechtshulpverzoek en zit daar sindsdien vast. De coffeeshopbaas is het niet eens met de manier waarop het Nederlandse Openbaar Ministerie destijds informatie heeft gedeeld met de Thaise autoriteiten.

De Nationale ombudsman kondigde zijn onderzoek een jaar geleden aan. Het richt zich vooral op de afwegingen die het OM en de politie hebben gemaakt voor het rechtshulpverzoek en een brief aan Thailand. "Het is belangrijk dat hier duidelijkheid in komt voor iedereen."

Essentiële informatie

Informatie van het ministerie en de politie is volgens hem essentieel om het onderzoek te kunnen afronden en hij rekent er op dat de betrokken partijen inmiddels wel willen meewerken, schrijft hij. 

Van Zutphen: "Het is aan mij om te beslissen of ik een klacht in behandeling neem." Binnen twee weken wil de ombudsman afspraken hebben gemaakt met de minister.

'Waarheid moet boven tafel'

"Wij zijn verheugd dat de ombudsman naar de minister stapt. We zijn al vier jaar bezig om met alle advocaten de waarheid boven tafel te krijgen. Tot op de dag van vandaag weigert justitie antwoord op elke vraag", zegt Frans van Laarhoven, de broer van Johan, tegen Omroep Brabant.

Hij begrijpt er helemaal niets van dat justitie en politie niet mee willen werken aan het onderzoek. "Als je waarheidsvinding zelf belangrijk vindt, dan moet je hier zelf ook aan meewerken", aldus Frans. "Je zou haast denken dat ze wat te verbergen hebben."

De broer van Johan durft niet meer te hopen dat politie en justitie in de beladen zaak met informatie over de brug komen. "Maar het zou zo mooi zijn als ze zouden laten zien dat alles volgens het boekje is gegaan en de familie van Laarhoven maar moet stoppen met vragen stellen." 

The Grass Company

In Nederland is Van Laarhoven een van de hoofdverdachten in de strafzaak tegen coffeeshopketen The Grass Company die hij in Den Bosch en Tilburg heeft opgericht. Samen met de drie andere leidinggevenden wordt hij beschuldigd van witwassen, oplichting, belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie.

Vorige maand werd bekend dat Johan van Laarhoven in zijn Thaise cel een dagvaarding heeft gekregen van de Nederlandse officier van justitie.  Met die dagvaarding zou uitzetting naar Nederland een mogelijkheid kunnen zijn. Het is nog onduidelijk of dat ook gebeurt. "Johan wil zelf bij zijn rechtszaak in Nederland zijn. Hij wil zijn verhaal kunnen vertellen", aldus Frans.

LEES OOK: 'Ik sta perplex', broer van Johan van Laarhoven is verbaasd over dagvaarding

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.