Video

'Boeren mogen mestfraude zelf aanpakken, maar ze moeten wel opschieten', zeggen ministers

20 april 2018 om 19:40
nl
Er was hoog bezoek vrijdagmiddag bij boerenbedrijf Aben Wanroij in Wanroij. De minister van Landbouw, Carola Schouten, en die van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, kwamen langs om met de ondernemer te praten hoe ze boeren kunnen ondersteunen in de aanpak van mestfraude. Maar ze hadden ook een waarschuwing: de sector mag niet verslappen bij het invoeren van eigen maatregelen tegen fraude.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het bezoek was de ingewikkelde regelgeving rond mest, al tijden een punt van frustratie onder boeren: “Ik begrijp dat het nu ingewikkeld is geregeld. Het is dus ook belangrijk dat we de wetgeving gaan versimpelen. Daar gaan we mee aan de slag”, aldus Schouten.

Verantwoordelijkheid tonen
Maar de minister had ook zelf een boodschap: “Wij gaan vanuit de overheid zorgen dat de handhaving wordt versterkt. Maar de sector moet ook de eigen verantwoordelijkheid tonen.” Vooral het plan van een keurmerk voor boerenbedrijven moet nu snel afgerond worden volgens de minister. “Ze zijn er mee bezig, maar ik heb gezegd dat het tempo erin moet worden gehouden. Ik ga hier niet te lang meer mee wachten.”

Opvallend aan het bezoek vrijdag was dat Schouten werd vergezeld door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Een teken dat Den Haag het mestfraudeprobleem zeer serieus neemt. “Het OM heeft me duidelijk gemaakt dat hier ook georganiseerde misdaad achter zit”, aldus de minister. “Wat misschien nog verontrustender is, is dat ook allerlei juristen en administratiekantoren uit de bovenwereld deze oplichters – want dat zijn het – adviseren hoe ze deze praktijken zo goed mogelijk kunnen doen.” 

Ontmoeting
Komende zomer staat een ontmoeting tussen minister Schouten en vertegenwoordigers van de sector op de planning. Dan wordt de voortgang van de maatregelen besproken. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.